Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Стефан Балабанов: Полицаите се изпращат на границата без подготовка, а мигрантите щъкат като скакалци в страната
Автор: Екип Burgas24.bg 16:22 / 22.11.2022Коментари (0)523
© Facebook
Д-р Стефан Балабанов, бивш зам.- министър на МВР, преподавател по "Национална сигурност“, в интервю за Актуално студио "Важните говорят“ по Радио "Фокус“ 

Новините не са добри. Преди минути медиците съобщиха, че полицаят от катастрофата с нелегалните мигранти от тази сутрин е с реална опасност за живота. Какво се случи от сутринта – в две изречения. Полицаят е тежко ранен и с опасност за живота след гонка и катастрофа между полицейски микробус и друг с мигранти край София. Шофьорът е българин без шофьорска книжка, нелегалните мигранти са 12. Главният секретар на МВР Петър Тодоров и заместникът му подават оставки. На телефонната ни линия вече с експертен коментар на събитията се включва д-р Стефан Балабанов – член на Изпълнителния комитет на ВМРО, заместник-министър на вътрешните работи в периода 2017-2019 г. Здравейте, д-р Балабанов, няма да казвам "добър ден“.  

Здравейте. Да, действително денят не е добър.  

Пореден случай. И говорителят на главния прокурор Сийка Милева направи паралел с друг случай, този много напомня на този с двамата убити полицаи, опитали се да препречат пътя на нелегални мигранти неотдавна край Бургас.  

Да, действително, за съжаление, е така. И аз искам от вашия ефир да призова българското правителство и Българската православна църква да направят във всички областни градове един молебен за здраве на българските полицаи и за успех. И понеже знам, че има една стара българска поговорка – помогни си сам, та и Господ да ти помогне, преди всичко, разбира се, ние трябва да си помогнем сами. А как да го направим това, когато за година и половина бяха изгонени от МВР толкова професионалисти, че аз не мога вече да ги изброя. Тези нещастия са в резултат именно на това, разбира се, и не още много, много други грешки. А нашите полицаи се изпращат на границата без абсолютно никаква подготовка, поне едномесечен курс в Академията на МВР в София, в нашата школа в Казанлък или в школата ни във Варна. Нека го има предвид това новият главен секретар и министърът на вътрешните работи, защото охраната на обществен ред в София и в другите градове на страната е едно, опазването на границата е съвсем друго. Трето, какво правим ние с тези групи, които прекарват чужденци от границата, т.нар. каналджии? Абсолютно нищо. Къде са тези оперативни служби на "Гранична полиция“, на Главна дирекция“ Национална полиция“? Къде са тези разбити групи? Това незабавно трябва да се случи. Къде е въоръжението на полицаите, което трябва да бъде специфично в такива условия? Няма го. Въпрос е и използването на т.нар. ленти с шипове. Има някаква наредба, която е остаряла, тя е от много години, тя трябва да се осъвремени, законово трябва да се разпореди, полицаят да е спокоен, да знае кога може да опъне тази лента, кога не може.   

Докато сме на темата, да ви попитам точно за тези ленти с шиповете – ако ги използвате, какво става в такъв случай с вас - полицаите? И със специалисти сме говорили – най-вероятно, т.е. много е вероятно въпросната лента да предизвика обръщане на колата. После полицаят лично ли отговаря за потенциални жертви?  

Вижте, по старата наредба оперативният дежурен офицер, който стои в областната дирекция, трябва да прецени дали да се използва такава лента, или да не се използва. Ред други неща, които са остарели с времето. Плюс това, не всички патрули имат такива ленти. Трябва да ви кажа, че те в повечето случаи липсват. Аз затова казвам – трябва нова наредба, дори законодателството да се промени в тази посока, за да може полицаят, като опъне лентата, да е сигурен, че е законово обоснован и да не носи никакви наказателни последствия след това. Това трябва да се направи в абсолютно спешен порядък, но за съжаление, вие виждате с какво се занимават депутатите – да има ли хартиени бюлетини, да няма ли хартиени бюлетини. Пълни глупости! Да даваме оръжие на Украйна и какви ли не глупости, само и само да не се занимават с прекия проблем на България, който в момента избива със страшна сила – това е миграцията. Ами тя сега леко ще затихне, защото идва зимата. Сигурен съм в това, ние сме го наблюдавали в предишния мандат. Но пролетта какво ще стане – абсолютно нова вълна. Затова трябват спешни мерки, които са тези, които изброих преди малко, и ред други неща. И много да внимават кой ще направят главен секретар, защото това е висшата ръководна длъжност в министерството. Този човек трябва да разбира от професията, трябва да контролира, трябва да обикаля страната, трябва да стяга редиците в областните дирекции. Въобще, чака го много работа.   

Т.е. ако министърът е политическо назначение, той може да бъде какъвто и да е по професия и призвание, така го разбираме. Оперативната работа обаче, най-важната, тя е на главния секретар и отговорността е негова.  

Разбира се. И аз съм убеден, че новият главен секретар, който и да е той – дано да е професионалист, ще изпита огромна трудност. Защото аз пак казвам – бяха изгонени много, много кадърни кадри, на които единствената им вина беше, че са служили в мандата на г-н Бойко Борисов и нищо повече.   

Втори път го споменавате. Първия път не ви прекъснах. Изгонени, казвате. Имаше, поголовно сменяне на кадри в последната половин година, така е.    

Разбира се.  

На какъв принцип са изгонени новите са избирани?   

На принципа да сложим наши момчета послушковци и да махнем уж "хората на Борисов“. Абе, тези хора от ръководството на МВР не разбраха ли, че няма "хора на Борисов“ и няма "хора на министър-председателя“. Полицаите ще служат вярно на родината и при БСП, и при ГЕРБ, и при ДСБ, и при всички партии. Техните функции са регламентирани просто в закон. Вместо да се занимаят с обучението на кадрите, със стягане на редиците, бяха уволнени камара професионалисти и бяха сложени момчета, които нищо не разбират, но са послушни. И ето ви го резултатът, за съжаление.   

Вие сте и преподавател – и това е важно да го отбележим. Каква подготовка всъщност се изисква?   

Да, преподавам в момента "Национална сигурност“ на студентите от първи и четвърти курс в Пловдивския университет. Чувствам се много добре, виждам едни мотивирани млади хора, които искат да работят в нашата система, 20-, 21-, 22-годишни. Но и те са страшно разочаровани от това, което чуват и виждат напоследък.  

Кажете ми за командированите полицаи на границата. Знаем, че да се командироват на границата полицаи от вътрешността на страната е практика на министерството от години. Обикновеният зрител на новините , ще си каже от дивана, докато гледа новините – хайде, хайде, те сега ще вземат командировъчни, големите пари. Тези момчета, които отиват там, те не виждат семействата си с по месец, по два. Отиват ли с реалната подготовка за това, което ги чака на границата? Вече, за съжаление, погребахме и убит от мигранти полицай.   

Първо, не отиват с абсолютно никаква подготовка, защото те са подготвени – казвам за втори път, да охраняват обществения ред в градовете, която дейност е коренно различна от тази на границата. Второ, "големите пари“ са 40 евро, а нашите западни партньори, които идват понякога тук да ни помагат, като чехи, поляци и други от Европейския съюз, взимат по 200 евро. А ми кажете сега нашият полицай с какво се различава от полския или от чешкия? Пак казвам – трябва да се наблегне страшно на мотивацията, но преди всичко на обучението на тези момчета, които в спешен порядък трябва да минат поне едномесечен курс в нашите школи, защото тази дейност по границата е много специфична.   

Вярно ли е, че разполагат с по три куршума на месец да се упражняват?  

Може да са и по-малко. Аз не съм чул, а всяка седмица трябва да се правят стрелби със служителите на МВР. Вярно е, разбира се. Вярно е, разбира се. Вие оставете, че имат по три куршума, но те не знаят кога да използват своето оръжие. В сегашния закон "неизбежна отбрана“, "крайна необходимост“ е толкова витиевато обяснен в Наказателния кодекс и в Наказателно-процесуалния кодекс, че нашите момчета не знаят кога, при какви обстоятелства те могат да използват оръжие и се страхуват, защото ще ги обвинят после тях. Това трябва да се промени, трябва да бъдат опростени нещата и да е записано ясно, категорично и точно кога може и кога не може. Това е проблемът.  

Какво предлагате Вие като промяна в закона?  

Аз предлагам нашите депутати да седнат и да мислят малко по-сериозно върху тези неща. Моите предложения, госпожо, едва ли ще ги чуят, но нека вземат пример от другите, по-развити европейски страни. Нека вземат пример от най-демократичната държава в света – Америка. Там, ако приближиш полицая на 2 метра и го потупаш по рамото, той може да те застреля. Разбира се, ние не искаме да изпадаме в такива крайности, но нека да се поучим от европейците, има какво да научим от тях.   

Мигрантският поток не е спирал, и аз мога да кажа, че съм запозната с темата и в годините, а в момента завършвам и тематична магистратура. Прав сте абсолютно, че сега, като позахладнее, малко ще понамалее потокът. Само че защо преди година и половина нямаше толкова голям мигрантски поток? Да не говорим и най-важното – че нямаше жертви. Вие обяснихте до известна степен.   

Преди година и половина, две, когато ние бяхме на власт – не искам да ви прозвучи като хвалба, но ще кажа следното: мигрантският поток беше абсолютно същият като интензитет. Само че ние правехме регулярни срещи с турските си и гръцките си колеги, имахме планове за действие. Когато мигрантска група се приближи към нашата граница и ние я видим с нашите уреди за далечно виждане, ние просто се обаждахме на турците и те си ги приемаха обратно. Вие сега да сте чули някой министър – било редовен, било служебен, да е отишъл при своя колега в Турция да разговаря на тази тема? Не. Да сте чули някой шеф на "Гранична полиция“ да се срещне с турския шеф на Жандармерията и на "Гранична полиция“? Не. Вижте, тези неща се правят на маса, с разговори, с планове, с уточняване на действия от двете страни. Иначе ние просто сме загубени.   

Истината е, че и Борисов си говореше приятелски с Ердоган. И този контакт е важен.  

Той пръв отиде и се разбра по принцип. Тук някои медии го изкараха смешен, че отишъл да се кланя на Ердоган. Нищо подобно. Нашият премиер тогава отиде и помоли за съдействие и помощ. И това се отрази надолу по всички структури на полицията. Нашите хора бяха обучени и с взаимодействието с турците – ние затова имахме нулева миграция. Тук на границата се изредиха половината премиери на Европейския съюз да видят нашата граница и да видят, че никой не преминава. Получихме и камара хвалби, включително и когато бяхме председатели на Европейския съвет.   

Помните ли каква драма беше: "тези лоши националисти“ и т.н., други клишета, "За какво ни е ограда, къде се намираме ние?“, без дори да знаят, че има стена в Сеута, но това Сеута е някакво далечно географско понятие, което мнозина не са и чували.   

Вижте, аз гледам в момента, че много псевдоспециалисти изместват проблема, мигрантския проблем с оградата – колко струвала тя, пък как трябвало да бъде съоръжена и т.н. Глупости на търкалета! Оградата не е поставена там, за да може никой да не премине. То е ясно, че човек може да премине. Ами те, мексиканците подкопават американската ограда, която направи Тръмп, и тунели отдолу и те я преминават, въпреки че тя е много по-съвременна и по-модерна. Тази ограда е поставена първо да забави мигранта и второ, да му покаже, че от тук не се минава. Разбирате ли? И после – кой я поддържа тази ограда? Дадоха я на МВР с някакво безумно решение. МВР има капацитета да боядиса две стаи, то няма капацитета да върши строително-ремонтни работи. По-рано си ги поддържаха оградата областните управи. Въобще, грешки, грешки, грешки и т.н.  

Точно тук на място ще ви кажа, че наскоро, и то точно преди да се загърми с тази тема със – светла му памет на момчето, убития полицай, седмици по-рано направих интервю с Димитър Иванов. Понастоящем е народен представител от най-голямата политическа сила, но дълги години областен управител на Ямбол. Още тогава той алармира, че вече са във вътрешността на страната, че притесняват хората в Стралджа и че едно почистване на обраслата граница струва едни само 110 000 лева. Питах го в прав текст – колко? 110 000 лева.  

Вижте, за съжаление, действително мигрантите вече са по цялата ни държава и щъкат като скакалци. Това са хора, възпитани в някакви ислямистки течения. Те нямат жената за човек. Те мразят всичко останало, целия останал свят. Те са готови да убиват, те са готови да умрат в името на Аллах. Тези хора не могат да бъдат интегрирани в нашето общество. Тези хора трябва да бъдат спирани с цената на всичко, с цената на всичко. За съжаление, политиците ни, пак казвам, се занимават с всичко друго, но не и с този огромен проблем. Ами вие знаете ли, че Африка нараства с 60 милиона всяка година? Ами те, африканците още на са тръгнали. Ами ако тръгнат и те, какво ще се получи? Въобще, ние имаме в бъдеще страхотни изпитания, върху които трябва да се обединим всички и много да си мислим по този въпрос.   

Всеки, който има по-голяма като вас и по-малка представа от тематиката като мен, всеки специалист, преподавател ще каже, че в група нелегални мигранти, които дори се отричаше, че са такива и се представяха медийно по някакъв друг начин допреди 2 години, са млади мъже, и то не между 18 и 45 години, а между 18 и 30 години. Те са здрави, силни, а между тях има внедрени, интегрирани, преоблечени като мигранти истински престъпници от онзи свят и терористи, които вече са и в София, и в центъра на Европа, и в големите градове. Как да се пазим?   

Категорично, вие сте абсолютно права. Само вземете за пример по колко хиляди евро носят тези мъже, които идващи от очукани държави, в себе си. Според вас, кой ги снабдява с тези пари? Ами естествено, че фундаменталистки, ислямистки организации в Арабския свят и на други места. Тези хора са дошли тук, за да променят европейските ценности, тези хора искат да променят Европа, те не бягат нито от война, нито от социални проблеми. Това трябва да е ясно и да взимаме пример от Орбан и от други европейски политици, които са изключително твърди в това отношение, и с право.   

Добре, да кажем, хайде, не сме точно като Турция и Гърция, защото те са на първа линия, както ги наричат, но взимаме ли все пак като държава на изключително ключово геополитическо място, точно по пътя на мигрантите, достатъчно от парите, които ни се полагат от европейските институции?   

Категорично не. Премиерът Борисов преди години успя да организира едни 320 млн. лева или 160 млн. евро, с които ние купихме доста техника на граничарите: камери, компютри, автомобили и т.н. Но оттогава насам никой не си е мръдна пръста. Единствено нашите синдикати в МВР вдигнаха една много сериозна тема на една конференция в Германия с немските синдикалисти в полицията, която беше под наслов: "За единни стандарти, за единна европейска сигурност“.   

Звучи честно, да.   

Само че тя някъде умря в бюрократите и розовите бюрократи, които стоят и си взимат еврото като заплати в Европейския парламент. А това трябва да бъде тема № 1 на Европа. Всички полицаи от Европейския съюз трябва да бъдат с еднакво парично възнаграждение като дневни, нощни, командировъчни, всички трябва да бъдат оборудвани по най-съвременен начин и еднакво и т.н. Това искаха нашите синдикати. Те се сетиха момчетата, само че европейските бюрократи някъде заметоха под килима проблема, на всичкото отгоре Меркел взе да им казва: "Welcome“, и виждате докъде докарахме нещата.   

Кажете ми, сега, вие не сте паднали с миналогодишния сняг, знаем се отдавна, извървял сте всички стъпки нагоре по стълбицата, и до преподавател, и до зам.-министър на вътрешното ведомство -  какво Ви казват в момента полицаите, с които съм сигурна, че си говорите, не само от синдикатите? Имат ли бензин, нямат бензин, джипки имат ли, а изобщо горивото им, което им се полага на месец за патрулката за колко време им стига? Защото май е колкото да напълниш резервоара на един по-голям джип?   

Единствен премиерът Борисов през 2017 година есента със свое решение, решение на Министерски съвет премахна лимита за бензин на полицаите. Премахна, повтарям, лимита за бензин за полицаите. Даваше им се колкото трябва, даже повече, само и само да си вършат работата. Сега отново същата трагедия – няма бензин, няма гуми за автомобилите, автомобилите са в окаяно състояние, нямат дрехи полицаите. Ние по наше време заседавахме със специална комисия, в която бяхме привлекли текстилни инженери, специалисти по кожи и какво ли не, 9 месеца, уважаема госпожо, разработихме нови униформи за полицаите, с които да им е топло, да не ги вали дъжда, на пожарникарите да не ги гори огъня, само че не ни стигна мандатът да ги въведем. Сега всичко е заметено под килима и нищо не се прави. Полицаите са разочаровани, заплатите не им са вдигани вече 2 години. Ние им ги вдигнахме 4 години с по 10%. Те  усетиха тази тенденция и започнаха да работят по-стабилно. Ами като не го мотивираш един човек, какво искаш от него? И аз съм сигурен, че сега участват и полицаи в този трафик, защото изкарват пари, защото нямат пари. Нашите полицаи са абсолютно оставени в ъгъла, поставени в ъгъла бих казал.  

Щях да Ви попитам задължително, Вие го казахте първи – и полицаите участват в трафика.   

Категорично полицаи участват. Този автобус, и другите коли с мигранти не могат да стигнат до вътрешността на страната без да има участие на полицаи. "Вътрешна сигурност“ се бори, но те са малко. Трябва да се стегнат всички сили на "Вътрешна сигурност“, на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност“, и тези черни петънца трябва да бъдат моментално изритани, защото извинявайте, но ние сме 47-48 хиляди души. Нормално е да има и гнили ябълки. Борбата трябва да започне оттук с трафикантите и полицаите, които се продават, за да могат тези мигранти да стигат до вътрешността на страната.   

Кажете ми, в тази ситуация не е идеята да скачаме срещу момчетата от полицията. Действат ли адекватно на терен, обучени ли са?   

Не.   

Трябва ли, вие ще кажете, че хайде, сигурно моментна емоция, млади и т.н., пресекли пътя – какво да правят: да си запазят живота си или да рискуват живота си?   

По-добре да пуснем 100 мигранти да дойдат до София, отколкото да загине един полицай. Аз ги призовавам да пазят живота си, в никакъв случай да не рискуват, дори да пропускат мигранти, дори да ги пропускат до сръбската граница. Всеки загинал полицай е тежък за българското общество. И трябва да ви кажа, че аз съм страшно разстроен, защото аз такова чудо не съм виждал в последните години млади момчета да загиват почти всеки месец. Призовавам ги: по-добре да пускат мигрантите, отколкото да дават живота си.  

Знаете ли защо замълчах? Отворих сайта на Фокус, на Националната телевизия и други, даже със страх да не видя обновена онази новина, която не искам да виждам….  за полицаят, който е с реална опасност за живота, надявам се състоянието му да се промени за добро. И все пак…   

Аз се моля на Господа…   

И аз също.  

… дано това момче поне да се отърве, дано поне това момче да се отърве.   

Дайте предложения. Вие казахте: "Мен няма да послушат“. Дайте предложения за законодателни промени, обяснете още веднъж професионализмът как трябва да е на пиедестала. И на хората, които харесвате, също на тези, които не харесвате в парламента  -  какво трябва да гледат когато правят тези назначения? Защото както ми го е каза преди време в ефира "Фокус“ зам.-кмета на Стралджа Гроздан Иванов, разбиват прозорец на детска градина, за да си вземат храна. На другия ден палят лозовите масиви. Нещо трябва да се случи. И той призова за промяна на ръководството на "Гранична полиция“.   

Спешен преглед на всички закони, включая най-вече Закона за крайна необходимост и неизбежна отбрана, и всички наредби, които регламентират тактическите действия на полицаите било за опазване на границата, било за опазване на обществения ред. Защото, уважаемо госпожо, те са остарели. Нека да се съберат всички неправителствени организации, синдикатите в МВР, професионалистите в Народното събрание и в спешен порядък това да го променят. А не да ми се карат за глупости в парламента и да ми ядат по 1 лев супи, които ги няма вече от Тодор Живково време. Виждате ли какъв парадокс, какъв цинизъм? Аз това не мога да го приема. Аз в този момент в това ваше интервю не мога да ги дам всички предложения, макар че мога да ги напиша тук за час-два, но те няма да ме чуят. Има професионалисти в нашата държава, нека да чуят професионалния глас, нека чуят неправителствените организации и хората, нека чуят синдикалистите в МВР.   

Кажете ми какво да кажем обаче на хората, които казват с ирония: "Родната полиция ни пази, ама пази и Семерджиев“?   

За съжаление, в последните месеци ние станахме за смях. Виждате, когато има 2-3 такива случая с полицаи, които разпъват чадър, се обвинява цялата полиция, разбира се, несправедливо. Аз ще кажа на хората така: 90% от нашите момчета са много стабилни, много нахъсани и много мотивирани да изпълняват задълженията си. За съжаление, има и такива, които минават на другата страна. Ние сме, между другото, единственото министерство, което със своята вътрешна сигурност се борим с тези предатели. Така е било и така ще бъде. Това мога да кажа на хората.   

Благодаря Ви, д-р Балабанов. Ще Ви търсим пак.   

Петя КУЗЕВА



Още по темата: общо новини по темата: 22
28.11.2022 »
24.11.2022 »
24.11.2022 »
23.11.2022 »
23.11.2022 »
23.11.2022 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Бюджет 2024
Почина патриарх Неофит
Конфликт Израел-Газа
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: