Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Стоилов: Ако ВСС не отстрани Гешев, обръщам се към новото НС да разгледа въпроса
Автор: Екип Burgas24.bg 19:13 / 19.07.2021Коментари (1)947
© БТВ
"Обръщам се към членовете на новоизбрания парламент, ако тази процедура във ВСС не приключи с резултат в съответствие към внесеното от мене предложение (за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев). Мисля, че самият парламент трябва да се заеме с темата, но не просто да се говорят общи неща за конституционни реформи, а с конкретни действия“, заяви служебният правосъден министър Янаки Стоилов в "Лице в лице“.

"Това може да направи Комисията по правни въпроси или временно свикана специална създадена комисия“, смята Стоилов, според когото Народното събрание трябва да поиска изслушване на Гешев и негов доклад по въпроси, които да са свързани с мотивите за искането за неговото отстраняване – системно неизпълнение на служебни задължения и уронване на престижа на съдебната власт.

"Ако се поставят конкретни въпроси със срок, Гешев ще трябва да изготви доклад по тях“, смята Стоилов.

Все пак той се надява, че членовете на ВСС ще покажат самостоятелност и ще отстранят Гешев. В противен случай общественото недоволство ще се насочи към тях, смята Стоилов, който е категоричен, че неговите действия не са намеса, която компрометира независимостта на съдебната власт, тъй като решението няма да е негово, а на ВСС.

Както доказателство за уронването на престижа на съдебната власт, служебният правосъден министър посочи проучвания на общественото мнение, според които прокуратурата се ползва с "едва 12-13% подкрепа, а над 50% искат оставката на главния прокурор".

Мотивите за искането на предсрочното освобождаване на Гешев са "изведени от информацията, която е предоставил министърът на вътрешните работи. Става дума за действия, които в редица случаи се разминават с изискването за непредубеденост и безпристрастност", заяви Стоилов и даде като пример "нееднаквото отношение към двамата акционери на една фалирала банка, на единия се търси отговорност, а от другия - не", "избирателното разпространяване на записи от СРС-та" и "злоупотребата Бюрото за защита на свидетели в полицейски акции", което е в противоречие с функциите му.

"По част от данните може да се води дискусия от страна на прокуратурата, но те не могат да бъдат подминати. Има данни за извършени престъпления в информацията на Рашков", заяви Стоилов, но не поиска да уточни какви са тези престъпления.

Служебният министър е категоричен, че "не е необходимо да уличим Гешев в престъпление, за да го видим дали е пригоден своя пост", а и разследването на престъпление на Обвинител №1 ще бъде пак водено от прокуратурата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
А ти пак ли ще идваш в Пловдив да преподаваш,кажи да дойда и да те *посрещна*мръсна червена свиня!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: