Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Стоилов: Нямал съм илюзии, че ВСС ще приеме предложението ми за отстраняването на Гешев
Автор: Екип Burgas24.bg 09:03 / 23.07.2021Коментари (2)859
© Burgas24.bg
"Не съм изненадан от резултата и не съм имал илюзии, че ВСС ще приеме моето предложение за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Странното е, че след като 7 часа беше обсъждана тази тема, накрая се прие решение, че предложението се остава без разглеждане."

Това коментира в "Здравей, България" Янаки Стоилов, министър на правосъдието в служебното правителство във връзка с решението на ВСС, че искането за предсрочно освобождаване на Иван Гешев е недопустимо.

"За мен това обсъждане в обществен план изпълни своето предназначение, защото хората, които се интересуват разбраха за какво става дума - чуха мотиви, аргументи и видяха резултати", коментира още министърът. Но, отхвърли тезата, че искането е било само за да се "шуми" по темата.

Стоилов е убеден, че в Конституцията и в съдебните закони на страната съдържат инструменти, чрез които могат да се поставят под въпрос отговорността на тримата висши в съдебната власт, включително и главния прокурор.

"Опитът да се преустанови този въпрос още на фазата на допустимост показва, че има силно притеснение в мнозинството от ВСС тази тема да продължи да бъде обсъждана и да се навлезе в нейната същина. Защото ако наистина има по-нататъшно обсъждане, там вече може да се спори до колко е основателно едно или друго искане, тъй като аз посочих всички тези основания, съдържащи се в самата Конституция. А именно - тежко нарушение, системно неизпълнение на служебни задължения, както и действия които накърняват престижа на съдебната власт", изтъкна Янаки Стоилов.

"Тези хора се опитаха да изнесат много напред щита, който да бъде поставен пред главния прокурор, за да не може никой след мен да повтори това действие. В България няма недосегаеми лица и някои силно бъркат независимост на съдебната власт с недосегаемост", подчерта още той.

Янаки Стоилов обясни, че с част от членовете на ВСС има не просто различия по фактите, но и концептуални различия. "Някои от тях разбират разделението на властите, като невъзможност едната да се занимава с това, което върши друга", посочи той.

"Конституцията трябва да се защити и да се потърсят възможности за нейното тълкуване по тези спорни въпроси. ВСС има възможност да прилага тези текстове, както прецени. Един от големите проблеми на нашата система е недостатъчната предвидимост на съдебните актове. Когато правосъдието не е достатъчно предвидимо, у хората се създава усещането, че това е някаква мистична дейност и има други интереси, които движат решенията", каза още правосъдният министър.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
червената свинкя янаки ще говори за спазване на Конституцията?!?
0
 
 
Знаел ама се напънал. Щото го ръчкат. Червена тъпа мухуморка. Предвидимост може да имаш от независими магистрати служещи на държавата,не на партия. Болшинството от съдиите на всякакви нива от окръжен съд нагоре са оядени ,възпитани и посадени преди 1989г. Имат друга "предвидимост" и никак не им се поема отговорност ,причинена от един пренавит политически активен и ангажиран колега :)
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: