Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Страшни болести ни дебнат при по-ниска температура на топлата вода
Автор: Екип Burgas24.bg 09:25 / 05.05.2022Коментари (0)742
©
Известната по света много опасна Легионерска болест, причинявана от бактерията "легионела пневмофила" (Legionella pneumophila) се развива във водопроводните тръби, когато топлата вода не е гореща и когато студената вода през летните месеци е с висока температура, предупреди в интервю за БНР проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни паразитни болести, сега съветник на Столична община по здравните въпроси.

Коментарът ме е по повод твърдения на шефове на "Топлофикация София", че температурата на топлата вода може да бъде намалена, за да се пести по-скъпият природен газ.

"Ако се намали температурата на топлата вода до и под 55 градуса за абонатите на "Топлофикация София", каквото предложение има, това крие опасност от заболявания като легионела и други, причинени от размножаващи се във водопроводните системи бактерии от род легионела, които са десетки серотипове", обясни медикът.

"Когато температурата на застояващата във водопровода вода е около 25-30 и над 30 градуса, именно легионелите се размножават, както и в протозоите, предпазени от действието на хлора, се размножава причинителят на дизентерия и други опасни за здравето на човек микроби", каза Кантарджиев.

Първото изолиране на легионела пневмофила в Европа е направено в България през 80-те години на миналия век. Прави го екип, ръководен от военния микробиолог проф. Ангел Томов. Като млад микробиолог проф. Кантарджиев участвал в изучаването на този микроб - трудно култивиращ се на специални хранителни среди. Той се размножава във водопроводите и в откритите и закрити водоеми, в езерата. Размножава се като живее в протозои едноклетъчни, в познатите ни от биологията "чехълчета".

"Работейки над тях доказах, че други опасни микроби, които трудно се размножават в нежива външна среда, се размножават в тези "чехълчета". Такъв беше микробът, причинител на туларемията. И този микроб причинява много тежки пневмонии. Такава епидемия имахме 1997 г. с 380 регистрирани болни", припомни проф. Тодор Кантарджиев.

Изучавайки протозоите се оказа, че има и други много патогенни и опасни само за човека микроби, като причинителят на коремния тиф, на холерата, които се размножават в човека и боледува само човека, но във външната среда не са трайни. Това е така, защото във водоемите има много бактериофаги - вируси, които специфично убиват тези бактерии.

Но ние доказахме, че тези бактерии, когато се размножават в "чехълчетата", в протозои, в едноклетъчни микроорганизми, те не биват убивани от вирусите и затова се разпространяват от бактериофагите. И затова, когато възникне в някой водоем коремен тиф, той остава с години във външната среда, обясни Кантарджиев.

"Доказахме също че, когато се хлорира питейната вода, ако са в протозои опасните микроби, включително причинителят на дизентерията, хлорът не ги убива. Именно затова е много важно водопроводните системи да се поддържат чисти, водата да се филтрира, да няма протозои, които да колонизират водопроводните системи, за да бъде водата безопасна за ползване и пиене", поясни проф. Кантарджиев.

"Затова препоръчвам, когато човек е бил на почивка или дълго време извън дома си и не е ползвана водопроводната вода, трябва да се отворят прозорците, или да се пусне вентилатор в банята, след това да остави топлата вода от душа и чешмата да се източи. Правилото е човек да излезе извън банята, за да не диша от изпаренията, защото от тях също може да се зарази - това е т.нар. инфекциозен аерозол - дребни водни частици, в които има легионели и други микроби, които са се намножили във водопровода. Това правило важи и когато отивате на хотел, на почивка", каза специалистът.

"Не е приумица, че горещата вода, която ни се подава от топлофикациите е 60 градуса, защото тя има дезинфекциращо действие върху тръбите и намалява количеството на микроорганизмите", предупреди професорът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: