Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Съдът остави под домашен арест 77-годишен британец, разследван за 6 изнасилвания
Автор: Пламена Николова 14:23 / 12.03.2021Коментари (0)739
©
77 г. британец, разследван в родината си за изнасилвания, ще бъде под "домашен арест“ до гледане на екстрадицията му по същество, съобщиха от пресслужбага на ВОС. 

Варненският окръжен съд задържа под "домашен арест“ 77-годишния британски гражданин Питър К. до разглеждане на делото му за екстрадиция във Великобритания. Той е бил обявен за международно издирване от Интерпол във връзка със заповед за арест, издадена на 26.02.2021 г. от Кралски съд Кентънбъри. Срещу него се води разследване за извършени шест изнасилвания, две от които на дете под 13 годишна възраст. Оплакването до британските власти е подадено от момиче, което твърди, че като доведен дядо, Питър К. е злоупотребял сексуално с нея от 4 г. до навършването на 8 годишна възраст. 

Според законодателството на Великобритания, предвиденото максимално наказание за деянията е доживотен затвор, като не е изтекла давността за преследване. 

Питър К. е бил задържан на 10 март тази година при полицейска проверка в село Равна гора, община Аврен. По думите му, той живее там постоянно със жена си от близо 5 години, като имотът е закупен през 2004 година.

Защитата му поиска от съда определяне на по-лека мярка за неотклонение, тъй като към момента Питър К. е само заподозрян, без да има повдигнато обвинение. Освен това страдал от сериозно сърдечно заболяване. Напредналата му възраст, наличието на документи за постоянното пребиваване у нас и адрес, на който да бъде открит и в бъдеще, също не извеждали извода, че би се укрил.    

Пред съда 77-годишният мъж заяви, че преди 5 години британските власти са го разпитвали по този случай, след което бил освободен. По-късно водил кореспонденция с разследващите органи, като обяснил, че е готов да се върне във Великобритания, но е решил да не пътува преди да се ваксинира срещу Covid-19. В днешното съдебно заседание, Питър К. заяви че е съгласен доброволно да бъде екстрадиран, за да бъде изяснен случая.

Съдебният състав на Варненски окръжен съд, като съобрази всички представени доказателства и становища прецени, че искането за временно задържане на Питър К. е съобразено със законовите изискванията. Предвид естеството на обвинението и предвиденото наказание от британския закон, съдът прецени като реална опасността лицето да се укрие. С оглед, обаче наличието на кореспонденция с властите във Великобритания по това разследване и възможността да напусне страната ни, той не го е направил. Съдът взе предвид здравословното състояние и възрастта на лицето и прецени, че присъствието на Питър К. в предстоящото дело за екстрадиция може да бъде обезпечено и с втората по тежест мярка за неотклонение "домашен арест“. Тя ще бъде контролирана с електронно проследяващо устройство.  

Определението на съда подлежи на протест пред въззивна инстанция.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: