Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Съвет: Търсете жилище за ремонт, а не такова, в което да се нанесете веднага
Автор: Екип Burgas24.bg 18:15 / 26.05.2024Коментари (15)2324
©
илюстративна снимка
Новите правила на БНБ биха се отразили на хората, които са на ръба на възможностите, за да теглят кредит.

Първото нещо, което определя цената на недвижимия имот, е инфраструктурата и близостта до метростанции и търговски обекти, те са най-скъпи. Няма нагласи цените да спаднат, от началото на 2024 г. имаме 6-7% ръст.

Това заяви в интервю за БГНЕС Веселина Стоева, брокер и председател на Асоциацията за развитие на брокерите (АРБИ). Тя коментира ситуацията на пазара на недвижими имоти в светлината на препоръките на Българската народна банка от началото на седмицата.

"БНБ ни каза, че има промяна през последните месеци по посока повишаване на кредитирането, т.е. в ипотеките за жилищно кредитиране. Тази промяна би се отразила само на част от хората, тези, които така или иначе са на ръба на възможностите си да се кредитират по отношение на доходите, които имат“, обясни Стоева.

Тя подчерта, че няма да има промяна при хората с високи заплати. "Младите семейства с добри професии, типичен пример са IT специалистите, на този етап за тях няма да има никаква промяна. На практика те имат достатъчно самоучастие в кредита, и дори да бъдат променени тези параметри, няма да се отрази значително на възможностите им за покупка“, смята експертът.

Стоева коментира, че има силно ограничено предлагане на завършени имоти и най-дефицитният тип имот в момента е този, който няма нужда от ремонт и човек може директно да се нанесе в него.

"Това са и най-скъпите имоти, сметното в цена на квадратен метър. Поради тази причина и голяма част от хората търсят алтернатива в новостроящите се сгради на по-ранен етап на строителство“, обясни брокерът. Тя бе категорична, че жилища могат да се намерят, но хората трябва да имат реалистични очаквания в зависимост от това какви са бюджетите, с които разполагат.

Стоева обясни, че ако имотът е обявен на пазарна стойност, съвсем възможно е в рамките на около две седмици, собственикът да получи предложение от купувач за договаряне на условия по сделка. В противен случай, ако е над пазарната цена, може дори и месеци да няма дори нито един оглед на жилището, в зависимост от това колко надценен е имотът.

"Има много ясно изразена такава тенденция през последната около половин година. Всички имоти, които се обявяват на пазарни цени, намират много бързо своите нови собственици“, каза Веселина Стоева.

Тя бе категорична, че първото нещо, което определя цената на квадратен метър, е мястото. "Мястото е свързано с инфраструктура, с възможности за достъп до всички тези търговски центрове, културни центрове и така нататък, които осигуряват различното ниво на жизнен стандарт. Другото важно нещо за имотите е тяхното състояние в момента. Както и преди малко казах, имотите, които са в добро състояние, намират много по-лесно купувачи“, обясни Веселина Стоева.

През последните 10 години се е променил значително профила на купувача. "По време на Ковид хората купуваха имоти с инвестиционна цел. Сега по-скоро има отдръпване на тези хора. Те все още са на пазара, но в голяма степен са в такава наблюдаваща и изчакваща позиция да се появи добра оферта, която може да се обвърже с добра доходност“, каза Стоева и уточни, че сега водещи на пазара са тези хора, които търсят имот за собствено ползване.

"И това е една от причините да има повишение на броя на ипотечните кредити, защото голяма част от хората не разполагат с такива средства и разчитат на банково финансиране. Данните за средната заплата в София показват, че тя постоянно се повишава и това дава една увереност на хората, че ще могат да покриват тези вноски по кредитите“, смята брокерът.

Според нея много предпочитани квартали с инвестиционна цел са новозастрояващите се квартали по Южната дъга. "Изключително важна роля в това играе изграждането на инфраструктурата и метролиниите. В последните години това превърна квартал "Кръстова вада“ в един изключително предпочитан район за инвестиция, тъй като там има и в близост до търговски център. Там отиват и строителните компании, и всъщност една от първите индикации кой район ще се развива по отношение на цените, е къде отиват големите строителни компании“, обясни Стоева.

Експертът коментира, че не вижда причина да има намаление на цените на недвижимите имоти. "Знаете, сега има очаквания за влизане на България в еврозоната. Обикновено, когато такова нещо се случи с друга държава в миналото, се вижда една по-голяма стабилност на пазара, повишаване на цените, но има прекалено много други условия и събития, които биха могли в дългосрочен план да намалят цените. Очакването обаче е, че до края на годината, при запазване на тези условия на пазара, не би следвало да има сериозни корекции. Имаме плавен ръст на цените дори от началото на годината в рамките на около 6-7%“, смята брокерът.

Веселина Стоева е и създател на Асоциацията за развитие на брокерите (АРБИ), която е резултат от много усилия през последните 8 месеца. 

"В столицата по данни на Национален статистически институт има 1067 агенции за недвижими имоти. От тях 1036 всъщност сме тези със служители до 9 души, което на практика прави пазара в монополистична конкуренция, в която ни е необходимо да взаимодействаме помежду си. Една от причините е точно това. Основната цел на нашата асоциация е да работим в един отворен пазар, в който да гарантираме че всеки един купувач може да огледа всеки един имот, който е на пазара, независимо дали се представлява сам или от друг брокер, а пък собствениците да имат сигурността, че всеки един възможен купувач ще дойде и ще огледа имота им“, обясни Стоева.

Тя коментира, че другото основно направление на тази асоциация е подобряване на уменията на всички брокери. "В момента сме над 240 агенции, което представлява сериозен процент от агенциите от София. Имаме намерение да покажем какво наистина хората трябва да изискват от брокера. Каква е работата на брокера, защото много от нашите клиенти не са съвсем наясно. И това смятаме, че общо ще повиши нивото на нашата услуга и наистина така нашата професия ще има едно достойно място“, добави Веселина Стоева.

Тя отправи съвет към всеки един участник на пазара на недвижимите имоти, независимо дали е купувач или продавач. "Съвсем ясно и спокойно да преценява начина, по който влиза на пазара на недвижими имоти и да си дава достатъчно време да взима информирани решения, да търси информация, когато е необходимо. В света на брокерите, в бранша, има изключителни специалисти, така че моят апел към хората е да си потърсят брокер по препоръка, да не разчитат на това случайно да попаднат на някого. Тоест първо да потърсят брокер и след това да търсят имот, а не обратното“, препоръча Веселина Стоева.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 27.05.2024 г.
0
 
 
Явно не върви пазарът на жилищата за ремонт, в противен случай тази дама едва ли щеше да ги рекламира. Ако наистина е в бранша, би следвало тя да е наясно как се намират майстори, колко време ще протакат ремонта, с колко ще надпишат цените на материалите и какво в крайна сметка ще се получи. Не се споменава и за търсенето на нови майстори,които да ремонтират вече ремонтирания имот ...
Aнонимен
на 27.05.2024 г.
0
 
 
Мда, и после една торба майстори дето да ти стъжнят живота, една година ремонти, ремоент на ремонта, скандали, дране до кокал, десетки хиляди левове и побелели коси.
0
 
 
Проблем е, че някои собственици на откровени коптори са се самозабравили. Наскоро гледах обяви, в които имаше жилища, които трябва да ги изровиш до тухла, толкова бяха зле, а цените по-високи от на ново жилище в което поне няма да се налага да къртиш и да сменяш ел и вик.
0
 
 
За всеки влак има и пътници! Едни чакат и дочакват, други НЕ!
-1
 
 
Не търся жилище, но дори и да търсех, сега не е моментът за покупка. Трябва да си много зле, за да купиш на тези цени. Определено мярката е загубена и ще има твърдо приземяване за много хора.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: