Съвети на НАП за летния сезон

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:56 / 19.06.2015
657
Със старта на активния летен сезон, много туристи ще посетят Черноморието. За да бъде престоят им приятен, НАП предлага няколко практични и полезни съвета.

Обменни бюра

Важно е да се знае, че обмяната на валута не се извършва на улицата, а в офисите на банките или обменните бюра, регистрирани в НАП, както и в пунктовете за обмяна на валута на специално обозначени места в някои хотели. Курсът за обмяна на съответната валута не може да се различава с повече от 5% от курса на БНБ за същия ден.

Особено внимание да се обръща на валутните курсове, обявени на таблата вътре в обменните бюра. Някои некоректни търговци на валута поставят пред обектите си подвеждаща информация с цел да привлекат клиенти, която е различна от реалния курс по който се извършва покупко-продажбата вътре в офиса. Всеки клиент има право на предварителна информация преди сделката, която трябва да ви даде касиерът в бюрото. 

Преди да подпишете документа, проверете дали коректно са описани: сумата от съответната валута, обменния курс и общата стойност на сделката. Ако имате съмнения за измама, можете да се свържете с НАП на телефоните за контакт с Агенцията, които трябва да са на видно място във всяко обменно бюро или на националния телефон 0700 18 700.

Касови бележки

Всяка покупка на стоки или услуги, която се заплаща в брой, трябва да е съпроводена с издаване на касова бележка. На касовите бележки в долния ляв ъгъл трябва да е изобразена графично картата на България около индекс BG. Това означава, че касовият апарат е свързан дистанционно с единната електронна система на НАП. 

В противен случай можете да сигнализирате за нарушение на информационния телефон на Агенцията. За услуги с атракционен характер като водни пързалки, виенски колела и др. се допуска издаването на билет вместо фискален бон.

Търговия с изделия от благородни метали /злато, сребро/

Изделия от благородни метали с изключение на тези от платина, които се изработват или продават в България, трябва да имат държавен знак. Държавните знаци за златни изделия са оформени като висок и тесен трапец. 

В горната му част композиция от три отделни елемента оформя пъпка на роза, а под тях е изобразена чашката на цвета. Държавните знаци за сребърни изделия са оформени като окръжност. В лявата й част има изображение на житен клас с пет ромбоидни елемента. 

Маркировката с държавен печат гарантира качеството на изделията, т.е. че те наистина са изработени от злато или сребро, а не са фалшиви.

Информационен център на НАП

За всякакви нарушения, свързани с данъчното и осигурителното законодателство, както и за въпроси, може да се звъни на националния информационен телефон 0700 18 700 на цената на един градски разговор. 


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Социалната комисия отказа да гласува увеличението на пенсиите с 1...
Военна техника тръгва по пътищата у нас
Доц. Мангъров говори за новия "вирус на шамара"
БНБ с важна информация
Апелативният прокурор на София подаде оставка
Задържаха шофьора, който блъсна мъж и избяга


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).