Създадоха база данни с "горещите точки“ по Черноморското крайбрежие

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:08 / 09.12.2015
659
Приключи изпълнението на проект "Интегрирано управление на горещи точки и опазване на Черноморската екосистема" (HOT BLACK SEA), финансиран по Съвместна оперативна програма на Черноморски басейн 2007-2013.

Водеща организация е Национален институт за изследване и развитие в електроинженерството /National Institute for R&D in Electrical Engineering ICPE-CA/, Румъния. Членове на партньорския екип са Община Бургас, TUBITAK - Изследователски център - Мармара, Истанбул, Турция; Кавказка Екологична Фондация - FCE, Сухуми, Грузия; Държавен институт по околна среда - OSENU, Одеса, Украйна и НПО за устойчиво регионално развитие и опазване на околната среда - SuRDEP, Варна, България.

 

Основна цел на проектa е да се насърчи трансграничното сътрудничество за хармонизиране на политиките и използване на научните изследвания в областта на мониторинга и анализирането на наземните източници на замърсяване в Черноморския басейн.

Специфични цели на проекта:

- Хармонизиране на програмите за мониторинг на речните басейни;

- Хармонизиране на горещите точки;

- Актуализиране на базата данни на горещи точки, въз основа на обща Методология;

- Осигуряване на инструментариум за управление на данни/информация в подкрепа на предприетите стъпки и взети решения относно управление на горещи точки;

- Споделяне на опит и знания с цел повишаване капацитета при управлението на горещи точки, чрез възприемане на адаптивен подход и пазарно-ориентирани инструменти за контрол на замърсяването;

- Повишаване информираността на обществеността и заинтересованите страни.

Проектът адресира проблеми, свързани със замърсяването на Черно море от наземни източници и необходимостта от съвместни усилия в процеса на опазване на повърхностните води. Той демонстрира благотворно партньорство и подход на споделяне на знания, опит и добри практики между заинтересованите страни.

В следствие на сътрудничеството между всички ангажирани експерти и научни работници от целевите Черноморски държави, в рамките на проекта се изготви и тества Методология за идентифициране и приоритизиране на наземните източници на замърсяване - горещи точки. Документът дефинира критерии и унифицира определението "горещи точки" (hotspots), за да се подпомогне актуализирането и верифицирането на базата данни на "hotspots" в Черноморския регион, да се създаде единна мрежа и система в подкрепа на предприемащи се превантивни мерки и последващ мониторинг. "Гореща точка", съгласно Методологията на проекта, е източникът на замърсяване, разположен на сушата, както и акваторията, повлияна от изпусканите замърсители.

В рамките на проекта се създаде база данни на "горещите точки" по Черноморското крайбрежие, която е достъпна на страницата на проекта:

 

http://bs-hotspots.eu/Deliverables

 

Базата данни съдържа източници на замърсяване, разположени на сушата, които директно или индиректно заустват в Черно море. В нея са посочени 137 замърсители, разделени в 8 главни групи - детергенти, тежки метали, неорганични и органични вещества, пестициди, радиоактивни вещества и други. Достъпът до базата данни е рестриктивен на различни нива. Мета данните, включващи източника на замърсяване, контакти, разположение, са публични. Базата данни предоставя информация във вид на таблици и графики, които я визуализират в лесно достъпен и разбираем формат по години, замърсители и източници на замърсяване за всяка една от целевите държави - България, Румъния, Грузия, Украйна и Турция.

Създадената база данни на "горещите точки" е инструмент, подпомагащ заинтересованите страни при вземането на решения, програмиране и планиране на бъдещи инвестиции.

В допълнение се проведоха различни събития и информационни срещи със заинтересованите страни в Румъния, Грузия, Украйна, Турция и България.

 

Проведоха са две обучения, свързани с разработването на Методологията за определяне на горещите точки - в Одеса, Украйна, и Истанбул, Турция.

 

Списък на "горещите точки" по Българското Черноморско крайбрежие, съгласно изготвената по проекта Методика:

 

Приоритетни в краткосрочен план

 

1. ПСОВ Варна

2. ПСОВ Бургас

3. ПСОВ Меден Рудник-Бургас

4. Лукойл Нефтохим Бургас АД

5. Ойлфийлд Тюленово-Шабла

6. Солвей Соди АД-Девня

Приоритетни в дългосрочен план

 

1. ПСОВ Поморие

2. ПСОВ Созопол

3. Канализация на Синеморец

4. Канализация на Варвара

5. Канализация на Ахтопол

6. ПСОВ Равда-Слънчев бряг

7. Агрополихим АД - Девня

Кандидати за горещи точки

ПСОВ Балчик

ПСОВ Каварна

ПСОВ Златни пясъци

ПСОВ Албена WWTP

ПСОВ Царево WWTP

ПСОВ Елените WWTP.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Галя Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняв...
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на цената...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).