Свлачищата в страната над 1850 по регистър

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:36 / 06.04.2015
886
По регистър свлачищата в страната са над 1850, новообразуваните и активизиралите са над 20. Това съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Тя добави, че най-тежко е положението по Дунавското и Черноморското крайбрежие, тъй като там абразията влияе изключително много и негативно.

"Тези, които знам за този регион - Трифон Зарезан и Фиш Фиш са все активни свлачищни процеси", посочи още Павлова.

Тя добави, че това което се планира до края на годината е Пътната агенция, заедно с общините да бъдат бенефициенти по новата програма за "Околна среда", в която има предвидени 40 млн. лв., с които средства може да се финансира някаква част от проектите.

Лиляна Павлова допълни, че ресурсът е крайно недостатъчен, а сега се довършва националната програма за преодоляване на свлачищата. Министърът на регионалното развитие коментира, че 850 млн. лв. са общо необходимите средства до 2020 година, ако искаме крайно решаване на проблемите със свлачищните процеси, като половината от тях вече са станали аварийни.

"Разбира се, ще ги приоритизираме и планираме, тъй като бюджета и на Междуведомствената комисия е ограничен - той е 70 млн. лв. годишно. Ще се опитаме да поискаме увеличаване на този бюджет и поетапното им финансиране. Паралелно с това съм предложила промени в Закона за устройство на територии, които са качени на сайта на министерството за обществено обсъждане. Очакваме предложения, ако има такива, защото аз съм предложила затягане на режима във връзка с строителството в тези свлачищни райони, особено там където има данни, че свлачищата са активни. Така че това затягане съм сигурна, че няма да се хареса на голяма част от обществото", каза в заключение Лиляна Павлова.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Момчета попаднаха във водовъртеж в река Вит, пожарникари ги спаси...
Транспортираният мъж от Варна до София със самолет "Спартан" е в ...
Доброволци реновират пансиона за родители към детската онкохемато...
След потопа в Плевен: 400 болни и възрастни, голяма част от които...
В болница връзвали насила 104-годипна жена
Българин спокойно отглежда банани в двора на къщата си


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).