Такива кабинети ще има във всички области на страната, промяна има и за личните лекари

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
22:14 / 15.03.2024
1919
Mобилни кабинети ще предоставят здравни услуги на хората, които живеят в труднодостъпни райони у нас. Това ще стане чрез създаването на подобни приемни във всичките области на страната.

В тях ще се осъществяват консултативни и лечебни дейности, съобразени с демографската структура на населението и заболеваемостта в съответните области. 

Това е заложено като цел в Националната здравна стратегия 2030. Тя е ключов документ, тъй като с нея е обвързано изпълнението на проекти от Плана за възстановяване и устойчивост.

Промени

Преодоляване на проблемите, свързани с недостатъчния брой джипита и очакваната тенденция за допълнително намаляване с оглед възрастовата структура на работещите в системата, са заложени още промени.

Млади специалисти ще бъдат стимулирани финансово да стават джипита, за да се преодолее кризата с липсата им.

Освен това ще се усъвършенства процесът на специализация по обща медицина и ще бъдат създадени механизми за стимулиране на медицинските специалисти за непрекъснато обучение. 

Личните лекари ще бъдат стимулирани да работят по села и в труднодостъпни места. За целта ще бъдат предвидени инвестиции в изграждане на нови практики в отдалечените и труднодостъпни места, както и за закупуване на нова, съвременна медицинска апаратура.

На тези места ще се разчита и на телемедицината като възможност за консултиране с по-голям кръг специалисти.

Звена

В тези райони ще бъдат създадени консултативни медико-социални звена. В тях ще се извършват и по-висококвалифицирани медицински грижи по диагностика, проследяване и подпомагане на лечението при хора с хронични заболявания, пише "Телеграф".

Средствата ще бъдат осигурени чрез Националния план за възстановяване и устойчивост и новата Програма "Развитие на регионите 2021-2027 г.“ по направление "Повишаване на възможностите за профилактика, ранна диагностика и лечение на социално значими заболявания в отдалечени райони“.

Стимули в тази посока ще бъдат осигурени и чрез Програма "Развитие на човешките ресурси 2021-2027 г.“, по която ще се подкрепят мерки за насърчаване на професионалната мобилност на лекари и медицински специалисти.

Виж коментарите (0)

Още по темата (17):
26.04.2024 Подписаха за двуетажните влакове
24.04.2024 Денков обясни защо страната не е получила втория транш по ПВУ
19.04.2024 Притеснителна новина за парите, които България трябва да получи по ПВУ
08.04.2024 Ето защо се бавят парите по Плана за възстановяване!
04.04.2024 Родните влакове скачат до нивото на швейцарските
29.03.2024 Кънев се извини на Пеканов, допуснал "сериозна фактологична грешка"
Още новини от Национални новини:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Галя Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняв...
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на цената...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).