Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Теменужка Петкова: За да очертаем хоризонт, трябва да минем успешно през ротацията и осмислянето на потенциала за пълен мандат
Автор: Самуил Иванов 10:20 / 11.01.2024Коментари (0)555
©
За да очертаем хоризонт, трябва да минем успешно през ротацията и осмислянето на потенциала за пълен мандат. Това заяви Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС в декларация от името на парламентарната група, предаде репортер на "Фокус“.

"Двете големи задачи за изминалата сесия бяха да бъде приет бюджет за 2024 година и да бъдат приети конституционни промени, които да положат основите на реформа в съдебната система. И двете задачи бяха изпълнени, като на първо и второ четене бюджетът беше приет с мнозинство от над 160 народни представители. Отчитаме този факт като добра основа за стабилизация на политическия, икономическия и обществения живот в страната.  

За първи път от три години насам българските граждани имат ясен хоризонт за действията на държавата, а общините и бизнесът могат още в началото на годината да планират своята работа.

Не отчитаме това като успех, а като постепенно връщане на нормалното функциониране в държавата. От друга страна, освен, че дадоха хоризонт за дълбока съдебна реформа и бяха тласък за приемане на България в Шенгенското пространство, промените в Конституцията създадоха възможност за консолидиране на политическата система и оформяне на широко и ясно мнозинство в Народното събрание.

Считаме този факт и за наш успех, защото по време на няколко предизборни кампании нашето основно послание беше да свързано със създаване на стабилно управление, което да проведе страната през множеството геополитически и политически предизвикателства.

Стабилността на политическата система със сигурност е условието, без което това не би могло да се случи. Не бива да забравяме обаче, че политическата стабилност е само основата, от която едно управление би могло да се позиционира като успешно. Тя е средство, а не цел. За да бъде успешно управлението, то би трябвало да награди тази основа с ефективни действия, компетентни решения и генериране на обществено доверие по отношение на своите цели.

През сесията, която ни предстои, ние ще трябва да продължим с работата по Плана за възстановяване и устойчивост и с усилията за пълноправното членство на България в Шенген и еврозоната. Наш ангажимент да изберем председатели и членове на десетки органи, които от години работят с изтекъл мандат.

Въпреки че през последните месеци парламентът заработи с пълния капацитет, изоставането предизвикано от дългата политическа криза, все още не е преодоляно. Затова ние трябва да положим  сериозни усилия, за да може в рамките на тази сесия да очертаем хоризонт, при който изоставеното да бъде преодоляно до края на тази година.

Тази сериозна амбиция минава през успешното осъществяване на ротацията, а оттам през осмисляне на потенциала за пълен управленски мандат на настоящото парламентарно мнозинство.

От името на парламентарната група на ГЕРБ-СДС препотвърждавам ангажиментите, които сме поели в началото на този мандат и се надяваме същото да направят колегите от останалите политически сили, които участват в настоящото управляващо мнозинство.

През изминалите месеци редица въпроси, които в началото изглеждаха с изключителна политическа важност, днес по-скоро са придобили технически характер. Например дълго дискутираният въпрос дали правителството да бъде избрано с първия или с втория мандат, днес нито поражда политическа енергия, нито е повод за тежки дискусии. Това е симптом за нормализация на политическата среда и се надявам, че заедно ще положим усилия този процес да бъде продължен. 

Този пример ни дава повод да си дадем ясна сметка, че не всичко, което ни се струва важно днес, ще бъде важно и утре. Като политици е важно да разграничаваме важното от маловажното и политическото от техническото. Важно е онова, което е било важно вчера, важно е днес и ще бъде важно утре. В този контекст считаме, че големите цели на настоящото управление, каквито са адекватното геополитическо позициониране на страната, нейната европейска интеграция, част от която и развитието на основополагащите обществени системи и съхраняване на парламентарната демокрация, са достатъчно важни въпроси, които ще бъдат актуални и занапред. 

За осъществяването на тези цели обаче, ние трябва да бъдем максимално откровени както с нашите избиратели и привърженици, така и с цялото българско общество. Бягането от нормалните форми за политическо взаимодействие каквито са коалиционното управление и поемането на ясни политически ангажименти пред обществото, не съдейства за генериране на обществено доверие пред правителство и парламента. Надявам се, че ротацията ще бъде повод за нормализиране и на тази част от политическото говорене и ще ни даде възможност да наричаме нещата с истинските им имена".



Още по темата: общо новини по темата: 933
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
предишна страница [ 1/156 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: