Тихомир Безлов: Корупцията е концентрирана на места, където се провеждат големи обществени поръчки

Автор: Харитина Агопян
Коментари (0)
12:21 / 02.02.2024
626
България е в по-добра позиция по отношение на корупцията, сравнена с преди 15 години.Това каза Тихомир Безлов, главен експерт програма “Сигурност" в Центъра за изследване на демокрацията, в “Денят на Фокус" по Радио “Фокус". Той коментира корупционния индекс на “Прозрачност без граници", който тези дни ни постави на 67-то място от 180 държави в световен план.

Усещане за корупция означава по метода на организацията “възприятие за корупция", а не точните нива на корупция, уточни Безлов. “Става дума за мнения на общността - питат се директори на компании, чужди инвеститори, респонденти от различен тип какво е възприятието им за корупцията в дадена страна. Тази година оценката ни според мен се дължи на края на политическата криза, спомняме си, че 2 г. и половина нямахме нормално правителство", каза експертът. Нормализацията в политическо отношение е допринесла за качването ни в класацията.

Ако гледаме данните, те са най-високото ниво на прозрачност за България, откакто организацията използва новата си методология - от 2012 г. насам, уточни експертът. “Ако се сравняваме със страни от нашата черга, ние сме предпоследни - зад нас вече е Унгария. Причините за това са отново политически - за падането й в класацията допринасят позицията й за войната в Украйна и настройката против ЕС", смята Безлов.

Има държави, които са много проблемни, но са по-напред от нас - например Грузия, която е значително по-назад в материално отношение, открои специалистът. “Това според мен не е много вярно, имайки предвид ниските доходи там, които са свързани с високи нива на корупция по традиция", отчете Безлов.

“Сърбия и Северна Македония са далеч зад нас в индекса - изненадан съм особено от задната позиция на Сърбия и я отдавам отново по-скоро на политически причини, отколкото на фактически нива на корупцията", подчерта Безлов.

От 2022 г. до момента няма промени в усещането на “всекидневна корупция" -т.е. за корупция на ежедневно ниво, според данните на Центъра за изследване на демокрацията. “Не мисля, че има по-активни антикорупционни мерки - на ниво прозрачност и активност на институциите не мисля, че виждаме съществен напредък", каза още Безлов.

Корупцията обикновено е концентрирана на места, където се провеждат големи обществени поръчки - лекарствата, инфраструктурата, европейските фондове. С увеличаването на брутния вътрешен продукт на една държава корупционният индекс намалява, смята Тихомир Безлов.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Борисов: С нашия глас ще направим така, че ЕС да се управлява доб...
Росен Желязков: Европа е преживяла най-кървавите и опустошителни ...
Градушка удари пловдивско село, унищожи цялата реколта
Главчев разпореди да се ускори изграждането на Националната детск...
Хиляди Ботеви поклонници се стекоха на връх Околчица
Само за ден: МВР хвана 38 пияни и дрогирани зад волана, петима от...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).