Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тихомир Безлов: Рязка промяна на ситуацията по границата - сигнал за България и ЕС
Автор: Йоланда Пелова 14:16 / 09.11.2022Коментари (0)753
©
Едно българско семейство беше почернено. Граничният полицай Петър Бъчваров беше убит на българо-турската граница край Елхово. Ескалира ли ситуацията по границата? Кой е виновен? Тези и още въпроси коментира в сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" с Тихомир Безлов – старши анализаторът по национална сигурност от Центъра за изследване на демокрацията

Г-н Безлов, случаят е безпрецедентен. Как вие от Центъра за изследване на демокрацията гледате на този сериозен проблем?  

Проблемът с незаконните мигранти почна да се очертава миналата година, потокът започна да нараства. И сега спорно е дали в момента потокът е по-голям от 2015-2016 година, но със сигурност е сравним. Има много фактори, които влияят върху моментната ситуация. Част от факторите са вътрешни, но трябва да отчетем и това, което е свързано с нашите съседи и като цяло със ситуацията със страните, които са източник на мигранти, незаконни мигранти за Европейския съюз. Като се започне от Афганистан и се стигне до Мароко, страните от Северна Африка, където очевидно има развитие в сравнение с 2015 година. И дори проблемът, който продължава, са и страните, където отиват мигрантите, финансирането на пътуването и на миграцията в много случаи се осъществява от семейства на тези мигранти, които живеят в Западна Европа, преди всичко Германия, скандинавските страни, във Великобритания, Франция. Така че много е комплексен въпросът и решаването на този проблем, тоест, намаляването на миграцията. Едва ли може да изчезне, но намаляването на този поток, намаляването на рисковете е свързано със сътрудничество на българската страна както със страни в Европейския съюз, така и със съседите ни особено.  

Казахте, че не може да заявите дали мигрантският натиск се е увеличил през годините.  

Не, не. Той се е увеличил. В сравнение примерно с периода 2018-2020 година със сигурност се е увеличил. Въпросът е дали е достигнал рекордите от 2015 година. Сега, трябва да се има предвид, че е много по-различна миграцията в момента.  

Да, това исках да отбележа и аз, че може би начинът вече е променен на преминаване на границата. Вчера вие казахте, в медийните ви изяви заявихте, че каналджиите нямат никакъв интерес да стрелят по наши полицаи.  

Да, тази дискусия какъв е мотивът, защото всъщност това е един бизнес, който е свързан с преминаването, бизнес, разбира се, който е свързан със създаване на минимални сътресения, минимален шум за тези криминални мрежи. Едно убийство, подобно на това, не само за България не си спомняме такова нещо, но и за европейските страни, европейските граници нямаме такъв инцидент поне от едно десетилетие. Затова говорим за рязко променяне на ситуацията, рязко увеличаване не само на вниманието у нас, но страните от Европейския съюз, на съседите ни. Видяхте, между другото имаше доста бърза реакция от Турция. И за нас самите, и турците коментират, че това е неочакването, неразбираемо в много отношения. Така че нека да видим какво ще се случи с разследването.  

Мислите ли, че Турция ще си свърши работата и би могла да разбие каналджийсикте мрежи, да ограничи мигрантския натиск?  

Значи, Турция няма да разбие каналджийските мрежи, но да се надяваме, че ще вземе допълнителни мерки. Все пак бе намерен или поне се претендира, че са намерили извършителите в рамките на деня.  

А от днес новата информация, че всъщност са намерени и гилзи от оловната карабина на територията на България.  

Би трябвало да се намерят гилзи. Сега, аз малко противоречива информация чух, че и на българската територия, и за турската.

Да, да имаше такава информация.

Сега, за българската имаше такова очакване, че вероятно е започнало да се стреля, в смисъл граничарите са изненадали нарушителите. Ние дори не знаем, има хипотеза, че не са точно каналджии, че са изненадали нарушителите и те реагират по този начин, и след това са продължили да стрелят. Това беше първоначалната версия, която обяви главният секретар и министърът на вътрешните работи. Така че нека да видим, вероятно постепенно ще става ясно какво се е случило. Но принципно в този много трагичен, тежък инцидент трябва да се гледа контекста на това, което се случваше през тази година. Още някъде в началото на лятото се виждаше, че има много бих казал агресивно поведение от каналджии, които участваха при превоза и при превеждането на мигранти.  

Самите полицаи коментираха за този проблем, но и в медиите се появиха едни такива тежки инциденти от типа на преследвани, обърнати автомобили. 2015 година такова нещо нямаше. Сега, има случаи, които аз не знам доколко са верни, които се коментират сред полицаите, на агресия при залавянето. Едно време нали залавяха групи по над 100 човека, които просто сядаха на земята и нямаше инциденти.  

А сега са агресивни сякаш повече.  

А сега има някаква промяна. Другото нещо, което прави впечатление на всички – големият брой чужди граждани, които участват в превоза и хазайстването така да се каже, тоест, квартири, които наемат. Това го нямаше. Сега, какви са причините – доста са спорни интерпретациите. Едно от обясненията е, че част от чуждите каналджийски мрежи работят и на територията на България. Това, което го нямаше в онзи период, беше, че социалните мрежи, организацията през социалните мрежи "Телеграм“, Уатсап“, в които се уговорят тези преминавания, точките, откъдето да бъдат вземани, това дава възможност да влизане на чужди граждани респективно с всичките последици от това. И виждаме, има сръбски, румънски, украински граждани, дори имаше от Западна Европа, македонци, вероятно са най-много турските шофьори, които участват.

Г-н Безлов, ето, ние ги знаем тези неща. Но баналният въпрос тук е какво трябва да предприеме държавата за подобряването на националната ни сигурност? Знаем, че лесно се преминава тази турска граница, знаем, че просто там ситуацията не е добра. Но какво трябва да направи държавата?  

Много неща трябва да се направят, но има някои, които приоритетно могат да се направят. Част от това, че не могат да се направят за утре. Например доизграждането и системата за видеонаблюдение и сензори, която всъщност пази тази стена, тази ограда, която бе изградена 2015-2016 година. Тя, всъщност нейната функция е техническа, да забави мигрантите, тя не е направена да се преминава много трудно – тя не е 5-метрова, не е от бетон. Но целта й е да забавя. И за да е ефективна зад нея, пред нея трябва да работят всички тези системи за наблюдение и засичане на мигрантите. Има части, които не бяха изградени, особено в стръмната част на българската граница, планинската част около Малко Търново. Има участъци, доколкото разбирам, които не функционират. Единият от проблемите е, че няма средства и не са отпускани средства за поддръжката на системата, другият проблем е, че някои от фирмите, които поддържат системата, не са им подновили договори, респективно нови не са намерени. Тоест, тази най-ефективна, най-важна част от системата за охрана на практика е спряла да работи още да кажем някъде преди година-година и половина. И това, ако е приоритетно, би трябвало да се отпуснат средства и респективно да се направи бързо. Вторият момент е, когато беше голямата вълна 2015-2016 година, бяха създадени специализирани структури за разследване с доста качествени полицаи по мои наблюдения, в ГДБОП, в "Национална полиция“, които се занимаваха с каналджиийските мрежи като организирани престъпни групи. Това не знам във времето, то е разбираемо защо във времето така бързо бяха намалили функционалността си, защото просто нямаше тези рискове, беше значително спаднал потока. Но в момента, в който пак започна да се случва, това започна да се случва новият ръст в края на 2020 година - началото на 2021 година, тогава просто е трябвало да се възстановят и като състав, и като ресурси, което не се е случило. И сега, доста късен период, чак сега лятото започнаха някакви усилия да се възстановяват. То си изисква време. Докато вие си направите разработките, намерите източниците, ви трябва някакво време. Тоест, това според мен е една от грешките със закъсняването с времето. И въпреки, че в момента, между другото, понеже въпросът беше увеличават ли се рискът – не, той намалява, просто заради сезонната цикличност на потока от нелегални мигранти – те в момента просто намаляват. Но това, ако бъде прекратено като усилие, да се възстановят тези способности, догодина ситуацията ще почне да се влошава със затопляне на времето. Имайте предвид и другото нещо, което се случи – войната в Украйна, всъщност, отне много ресурси за осигуряването на бежанците от Украйна, примерно "Гранична полиция“, част от нея бе на северната граница с Румъния, "Охранителна полиция“ също бе ангажирана, и не на последно място и изборите, защо 2-3 месеца "Охранителна полиция“, Жандармерия“ се занимават с избори.  

А сега ги изпращат на границата.  

Да, те след изборите започнаха да ги изпращат и бе изпратена армия, между другото, което се случи при предишните, но в много малки размери. Другото нещо, което гледам, че сега като че ли има някаква оптимизация отново, "Фронтекс“ като служба за европейската граница, новата служба, която бе създадена, осигури някакви ресурси през лятото. Но според мен, би трябвало да се търси много по-активно сътрудничество на "Фронтекс“ и да се търси включително европейско финансиране. Защото едно от нещата, които е проблемът с това осигуряване на граничното съоръжения, е, че това, което се случва на българските граници, ние обикновено взимаме по някакви европейски фондове за сигурност средства, изграждаме някакви съоръжения, купуваме си някакво оборудване, след това нямаме средства в нашите бюджети да поддържаме това, което сме си купили. И аз много пъти съм го коментирал, че нашият бюджет на МВР е така конструиран, че 91-92% отиват за заплати, като добавите и горивото и фактически приключвате с бюджета. Всъщност, модерната… 

Модерното оборудване, което е необходимо, изисква много повече.  

Да, модерната вътрешна сигурност изисква големи инвестиции в тях. Техните технологии, което разбира се, е стара тема, но тя продължава да се повтаря всеки бюджет. Сега, като видите бюджета, ако го видите, разбира се, за 2023 година, ще бъде същото.  

Все още не го виждаме обаче.  

Да, просто казвам, че това е тема сигурно от може би от 30 години.  

Бойко Борисов вчера поиска оставката на вътрешния министър Иван Демерджиев. Смятате ли, че това е необходимо и би променило нещо?  

Част от политическата игра в момента е тази, това прави впечатление на хората. Не мисля, че ще промените ситуацията със смяна на министъра. Вие имате много проблеми, които не сте ги решили с години.  

Ще има ли според вас възмездие това престъпление?  

Надявам се. Общо взето проблемът не е само това престъпление да има, а по принцип каналджйската дейност да я има, защото това, което виждаме от данните, от присъдите, има предимно условни присъди, много малко са неусловните присъди. И самата конструкция, по която работи в момента противодействието на равнище повдигане на обвинения и присъди е неефективна. Влизането на българска територия, преминаването на българската граница по този начин е нарушение на закона. Тоест, всеки, който премине, независимо от причините, би трябвало да има това, да се приеме, че нарушил закона. След това той попада в център за бежанци да го наречем, той иска статут на мигрант или статут, какъвто му дадат, но той даже не го изчаква – напуска отново, отново го връщат. Всичко това е нарушаване на закона. Но в крайна сметка въпросният незаконен мигрант, той напуска страната след 5-6 такива нарушения, и това, че няма последици за него и за този, които му осигурява преминаването, защото включително този мигрант той плаща на криминални мрежи, за да оперират, за него няма проблем, последици, за този, който го прави, няма последици. И мотивацията на този вече с години съществуващ проблем: нямат проблем с българския закон, нямате проблем със законите в Европейския съюз, и тръгвате примерно от Мароко, както се оказа, че е значим процент от тези хора, минавате през Турция, защото се оказа, че през Испания е сложно, и след това през България или Гърция, след това през Западните Балкани, след това през Централна Европа, и нямате проблем. Сега ние казваме: ама то не е само наша вината, но нали виждате, през България тези хора минават, тези криминални групи работят и в крайна сметка нали те работят, защото рискът е нисък, последиците са малки за тях. Сега вероятно ще осъдим много тежко тези двама, вероятно, виновни, и ще се промени ли като цяло процесът?  

Не. Може би, не. А са нужни наистина много сериозни промени, за да се случи това. И държавата да се стресне от труса, както казахте вие, който нанесе това безпрецедентно събитие за държавата.  

Вероятно ще има последици, но ние сме част от една система, която функционира може би, ако погледнете данните, вероятно от началото на века имате такъв много голям поток към европейските страни, преди всичко богатите европейски, между другото. И в момента това, което се случва, че ние имаме огромен дефицит на работна ръка и си внасяме, включително и това, което прави впечатление и бе неочаквано за мен, е, че ние в момента внасяме от бившите от централноазиатски съветски републики.  

Какво внасяме?  

Работна ръка. Темата ми беше, че ние имаме мигранти, които минават през България, но те нямат никакво желание да работят тук в огромната си част. Между другото, един от неприятните моменти, който наблюдаваме, е, че част от тези мигранти, които са дошли от Близкия Изток, оставайки в България започват да работят в каналджийските мрежи.  

Добре, ние го знаем това, ето, вие го знаете това. Какво прави държавата, за да го възпре тогава?  

Всъщност, вероятно едно усилие в тази посока също би било доста ефективна посока на работа.  

Благодаря ви за този разговор.  

И аз ви благодаря.



Още по темата: общо новини по темата: 72
16.02.2024 »
06.02.2024 »
14.12.2023 »
13.10.2023 »
12.10.2023 »
12.10.2023 »
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: