Тол-таксата ще е само за големи камиони

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (8)
13:51 / 21.02.2015
2046
Леките автомобили няма да заплащат тол такси, заяви в кулоарите на парламента министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Новата система при преминаване по магистралите у нас се планира да бъде въведена от 2017 година.

Министър Павлова уточни: "Ние говорим за цялостна промяна на системата и от тези винетки, които сега ползваме, хартиените, да минем към електронни винетки, от една страна, и от друга страна, ТИР-овете - над три тона и половина превозни средства, да заплащат за изминато разстояние. Да кажем, както е в Австрия, както е в Германия, леките автомобили не заплащат тези такси. Това е голямата разлика, те просто ще минат на електронна винетка, а тежкотоварните превозни средства да заплащат за минаване вече, което е реалистично, за да може 2017-2018-а година да започне като процес. Нека да имаме ясно разяснение, че няма да се заплаща от коли и от леки автомобили. Едва ли не до Варна ще ни струва толкова пари, не, изобщо грешно интерпретиране на темата".

Въвеждането на тол системите за таксуване при ТИР-овете е възможно да оскъпи с 1 до 2 процента превозваните от тях стоки, каза за БНР Петко Ангелов, заместник-председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ). Другият вариант е оскъпяването на превозите да е за сметка на самите превозвачи.

Мисля, че нормалният вариант е да се повишат малко цените на стоките, но трудно ще се получи. Според мен, ще остане за сметка на превозвачите тези цени. Ще се повишат спрямо таксата, която е тол таксата, просто ще се повишат с един - два процента, транспортът ще се повиши. За превозвачите е добър вариант, но за транзитният превоз не е добър вариант, защото един чуждестранен превозвач ще преминава България за осем евро, което не е нормално. Тези пари не стигат за поддръжка на пътищата.


Виж коментарите (8)
Още новини от Национални новини:
Евакуираха петима души от горяща лаборатория, спасиха и други сед...
Камион излетя от магистрала "Тракия"
Проф. Рачев: Наводненията не са нещо нетипично за нашия регион, Б...
Епидемиолог: Бременните жени е добре да се ваксинират срещу коклю...
Днес имен ден празнуват всички с имената, които даряват живот
Кои са 10-те най-лечебни билки у нас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).