Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Томас-Куковото" лято, което ще гледаме през крив макарон
Автор: Екип Burgas24.bg 22:42 / 29.09.2019Коментари (1)1639
©
Слабият летен сезон завърши катастрофално за хотелиерите по Черноморието - британският туроператор Thomas Cook фалира и с това отвори дупка от минус 200 хиляди чужди туристи годишно в България, и остави неплатена сметка от поне 60 млн. лв. Шансът собствениците да получат плащания от изчезналия гигант клонят към нула, защото Thomas Cook е свръхзадлъжнял, с малко активи и първи в редицата кредитори ще са банките. Прекият финансов удар е върху под 100 четиризвездни и петзвездни хотела по морето в големите курорти, като щетите варират по обекти, защото някои са работили основно с туроператора, други са имали гости по различни линии. Затова и много от обектите ще оцелеят, но за десетки бъдещето е разклатено, пише Капитал.

Несигурно е и следващото лято. Хотелиерите вече са имали договори за него с туроператори, включително и с потъналия британски. Сега леглата трябва да намерят нов желаещ, а при спешните преговори цените ще са под натиск.

Твърде голям и за България

Thomas Cook и неговите поделения работят на българския пазар от средата на 90-те, като през годините успяха да се разгърнат до един от двата лидера в организирания туризъм заедно с германската TUI. Годишно компанията води между 150 и 200 хил. души на почивка в морските курорти, като през силната за целия бранш 2018 г. техният брой беше над 220 хил. За лято 2019 числото е доста по-ниско: за целия сезон вероятният брой туристи на Thomas Cook в България е около 164 хил., сочи неофициална информация на "Капитал". От тях огромната част са германци, следвани от поляците. По линия на британския пазар през Thomas Cook в страната са дошли едва между 13 и 15 хил. туристи с компанията. Дял от бизнеса на този пазар вероятно е "отхапал" британският туроператор jet2holidays, който през сезон 2019 дебютира в България със заявка да доведе 100 хил. души на почивка.

Какъв бизнес носят обаче туристите на Thomas Cook за България е почти невъзможно да се изчисли. Бегъл ориентир може да даде информацията на Националния статистически институт от т.нар. сателитна сметка в туризма. Според последните данни в нея, които са едва за 2016 г., един чуждестранен турист е похарчил средно около 1847 лв. за пътуването си в страната. Умножено по броя туристи на Thomas Cook - 164 хил. за настоящия сезон, това би означавало бизнес за поне 303 млн. лв., които се разпределят измежду цяла екосистема от свързани индустрии: хотели, транспорт, екскурзоводски услуги, забавления и др. Твърде вероятно е действителната сума да бъде по-висока, тъй като анализи в Европа сочат, че през последните години хората увеличават разходите си за пътувания предвид икономическия подем.

Вземания за поне 30 млн. евро

Когато в понеделник британската централа на Thomas Cook обяви, че незабавно влиза в процедура по фалит, но част от нейните поделения в други държави декларираха, че се управляват независимо и имат готовност да продължат да работят сами, сред българския бизнес все още имаше надежди за по-минимални щети. Те се изпариха до сряда, когато дивизиите на компанията в Полша, Германия, Холандия и Австрия обявиха също, че спират дейност. По оценка на бранша германските и полските туристи, които идват с компанията в България, са над 2/3 от всички. Това си личи и по данните от последната седмица: в момента в България има близо 6 хил. туристи на Thomas Cook като около 4 хил. от тях са германци.

По данни на министерството на туризма към момента е ясно, че 58 хотела по Черноморието имат неизплатени договори с компанията. В каталозите на туроператора иначе присъстват годишно присъстват между 100 и 120 обекта в България. Най-голяма част от засегнатите обекти са по Южното Черноморие - основно "Слънчев бряг", но и "Дюни", Обзор и др. По -малко са тези на Северното Черноморие, предимно "Златни пясъци", но и Св. св. "Константин и Елена" и "Албена". Допитване на "Капитал" до хотелиери пък показа, че като цяло всеки от тях има индивидуални финансови отношения с различни звена на групата - при някои има договорен по-висок процент на авансови плащания, други получават парите си от Thomas Cook регулярно на части. В доста от случаите обаче голяма част или цялата сума за конкретните туристи се изплаща 45 или 60 дни след напускането им на хотела. А това означава най-лошия сценарий - в момента българските хотели имат да получават пари от двата най-пикови месеца през летния сезон - юли и август, когато и цените са най-високи. През седмицата туристическият министър Николина Ангелкова съобщи, че бизнесът има да взима "доста милиони левове" от туроператора, но сумата не може да бъде обявена, тъй като става дума за търговска информация.

Вземанията само на основните хотелиери, работещи с Thomas Cook през сезона, са за около 30 млн. евро по предварителни изчисления на няколко източника на "Капитал". Това обаче не е пълното число, в него не влизат плащания към някои от по-малките хотели, както и към други фирми, работещи с туристическия гигант - транспортни компании, екскурзоводи, собственици на заведения, туристически атракции и други места, включени в програмите на туристите. През седмицата изп. директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова заяви пред "Фокус", че Thomas Cook дължи на българските хотелиери общо 40 млн. евро.

Щетите за отделните компании естествено са различни - в някои от хотелите туристите на Thomas Cook са заемали между 20 и 25% от стаите, но в други, които са били под шапката на вериги, собственост на туристическия гигант, или са били със статут на ексклузивен негов партньор, делът вероятно надвишава 70%. По оценки на бранша въпросните хотели по морето, в чиито бази огромният дял от туристи е бил на Thomas Cook, са между 6 и 8 от засегнатите 58.

На опашката на кредиторите

Огромната част от хотелиерите все още се ориентират в ситуацията и нямат стратегия как ще процедират, но притесненията са, че загубите ще бъдат изцяло за тяхна сметка, показа анкета на "Капитал" сред собственици. Според правилата след обявяването на неплатежоспособността на компанията - понеделник за британския Thomas Cook и сряда за полското и германско поделение, разплащанията с партньори се поемат от застраховател или гаранционен фонд, който трябва да осигури престоя и прибирането на намиращите се на почивка туристи в чужбина. За всички останали суми, които българският бизнес има да получава отпреди това, обаче важи стандартната процедура при фалит.

Казано с други думи, в момента привилегировани кредитори на Тhomas Cook във Великобритания ще бъдат държавата и банките, отпускали заеми на групата, а фирмите - контрагенти по света, ще бъдат след тях в списъка на обикновените кредитори. "В тази листа обаче няма да сме само ние. Там ще са големите хотелски вериги на Испания и Турция и още много държави", коментира пред "Капитал" представител на хотел, според когото част от колегите му "не са оптимисти", че въобще ще успеят да получат парите си. "Ние сме най-големият български партньор на компанията, като почти 25% от туристите ни идваха от Thomas Cook. Не сме получили голяма част от плащанията за август и септември. Шансът да получим средствата не е голям, защото сме търговски кредитор и при процедура по фалит сме в края на редицата - след държавата и банките", каза и Веселин Данев, съакционер в една от големите хотелски вериги по морето.

През седмицата туристическият министър Николина Ангелкова съобщи, че сред българския туристически бизнес се обсъждат два варианта на действие - някои от играчите в сектора предлагат да се заведе колективен иск срещу Thomas Cook, но други по-скоро предпочитат да действат индивидуално.

Но никой не би могъл да прогнозира кога ще започне този процес - всяко от звената на компанията действа по законодателството на държавата, в която е регистрирано, което съвсем усложнява задачата.

Напрежение 2020

Кризата с Thomas Cook създава напрежение и за следващото лято. Излизането от пазара на толкова гигантска кампания със сигурност ще пренареди бизнеса, като вероятно част от туристите ще се насочат към другите най-големи оператори в Европа. Какво обаче ще се случи зависи и от действията на преките конкуренти на България, сред които Испания, Гърция, Турция, Тунис и други държави, които също са силно засегнати от кризата с Thomas Cook.

Идеите за нови застраховки или компенсация от държавата засега звучат слабо вероятни, а и със спорна ефективност. Затова пред хотелиерите стои въпросът дали да не се вгледат в причините за краха на Thomas Cook. Или поне в една от тях - все повече платежоспособни туристи сами организират ваканциите си през интернет. Тук въпросът е как да се достигне до тях и те да харесат българския продукт.



Още по темата: общо новини по темата: 7
27.09.2019 »
31.08.2019 »
26.08.2019 »
26.08.2019 »
24.08.2019 »
22.08.2019 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Какво реват хотелиерите за 20 000 английски отрепки дошли да се дрогират и напиват у нас след като изгониха близо 600 000 българи да почиват в чужбина заради евтините им номера.Да фалират всичките.В Гърция и Турция хотели бол.Отлично обслужване също.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: