Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Томислав Дончев каза кога ще има тотален локдаун в България!
Автор: Екип Burgas24.bg 11:46 / 21.11.2020Коментари (1)3036
©
Големите самолети имат повече от един пилот. Не, кризата не ме управлява. Може би по-правилният термин е дали се полагат достатъчно усилия кризата да се смекчи. Мисля, че държавата прави това, което трябва да се направи. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев, отговаряйки на въпрос, свързан с управляването на коронакризата у нас. 

"По повод трагичния инцидент в Пловдив - съболезнования към близките - причината не е недостиг на болнични легла, причината е слаба организация. Нито една система не е перфектна и безгрешна. Системата е подложена на неимоверен натиск. Тя все още не е изчерпала капацитета си, но тя е под огромен натиск", заяви Дончев. 

По думите му, реформите в здравеопазването са клише, нито един път обаче през годините не се е стигало до консенсус за тяхното реализиране.

"Има голяма разлика между ситуацията сега и ситуацията през пролетта. С по-тежките мерки искахме да спечелим време, да се подготвим. Когато се появиха първите случаи в България лекарите освен, че нямаше оборудване и медикаменти, те имаха на разположение само протоколите за лечение от колегите им в Китай. Знаеха за вируса само от телевизора. 

Сега голямата разлика е, че ако имате тежки симптоми, там ще получите добро лечение. Разковничето е поведението на хората, а не в болничната или доболничната помощ", обясни Дончев.  По думите на вицепремиера и най-съвършпенната система на държавата не може да измести личната отговорност.

"Няма как до всеки човек да бъде сложен здравен инспектор или полицай, който да следи дали той си е сложил маска и спазва дистанция", добави той, цитиран от Блиц. 

Дончев категорично отрече, че в момента правителството го е страх да затвори държавата, въпреки призивите за това.  "Това не е вярно, самите експерти - има спор колко твърди и колко обхватни трябва да бъдат мерките. Когато има необходимост от по-твърди мерки, те ще бъдат взети. Ние не сме сами, епидемията е във всички европейски държави.

Тоталното затваряне е най-лесната мярка, но тя има огромно влияние върху икономиката, социалния статут. Ако е необходимо може да бъде взето по-тежко решение. Към момента няма такава необходимост. Ако е необходимо регионални, гъвкави, съобразявайки се със ситуацията", каза Дончев. Говорейки за електронната здравна система, Дончев каза, че шест от модулите са готови.

"Необходима е още малко работа. Също така личните лекари трябва да станат потребители на системата. Надявам се модула за електронното направление и електронната рецепта да са налични на лекарите до няколко седмици. За съжаление внедряването на една система не е толкова лесно, колкото светването на една коледна елха", добави той. 

Що се отнася до електронното правителство, Дончев каза, че почти всяка седмица има поне една услуга, която от хартиена става електронна. 

Няма план, няма намерение за отлагане провеждането на изборите, категоричен бе Дончев. По думите му, в момента се обмисля как да се минимизират рисковете за населението по време на гласуването.



Още по темата: общо новини по темата: 14352
28.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2392 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
За никакйв чеп не ставате. Не се живее само с лобизъм и кяр от файдата. Хубаво е от време на време човек да се вслуша в разума и морала, стига да го има разбира се.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: