Томислав Дончев представи плана за възстановяване и устойчивост на България

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:03 / 30.10.2020
1270
Вицепремиерът Томислав Дончев представя проект на Националния план за възстановяване и устойчивост на България. Събитието има за цел да постави началото на поредица от публични дискусии относно посоката за развитие на страната ни.

Next Generation EU е нов инструмент, създаден по предложение на Европейската комисия и целящ устойчиво, съгласувано и справедливо възстановяване на държавите-членки на ЕС от кризата, породена от пандемията от COVID-19. Комисията предвижда разгръщането на инструмента чрез три стълба – оказване на подкрепа на държавите-членки за тяхното възстановяване, стимулиране на икономиката и частните инвестиции, извличане на поуки от кризата.

 

"Европейските лидери имаха мъдростта и смелостта да предвидят финансиране за борба с последиците от пандемията COVID-19, икономическата и социална криза свързана с нея", коментира вицепремиерът.

"Бюджетът на ЕС , многогодишната финансова рамка за 2021-2027 е над 1 трилион евро", обясни Томислав Дончев. И допълни, че 750 милиарда евро е пакетът "Европа от следващо поколение".

"Предизвикателствата пред България са добре известни – реформи в публичните сфери, социалната сфера, образованието. Има огромна нужда от инвестиции в частния сектор, за да произвежда продукция с по-малко разходи. От ключово значение е България не просто да произвежда повече, а производството да е с по-висока добавена стойност", коментира вицепремиерът.

Сега България е изправена пред новите предизвикателства от коронакризата.

"Необходима ни е комбинация от инструменти - инвестиции от националния бюджет, от кохезионната политика, оперативните програми,  програмата за развитие на селските райони и инвестиции от плана за възстановяване и развитие", обясни вицепремиерът.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).