Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тончо Краевски: Коренно различна ситуация за ПП-ДБ, а Румен Радев се опита да отнеме от сладостта на победата им
Автор: Йоланда Пелова 21:18 / 07.11.2023Коментари (3)779
©
Политологът Тончо Краевски в интерввю за предаването "България, Европа, светът на фокус" на Радио "Фокус"

Сложен пъзел ли, според вас, наредиха провелите се вече у нас местни избори в два тура?

Не, аз не виждам сложен пъзел. Няма някаква радикално нова политическа ситуация. Имаме разпределение между ПП и ГЕРБ, между София най-вече, ПП получиха столицата и Варна. И от там нататък виждаме доминация на ГЕРБ в останалите областни градове предимно.

Да, но пък ГЕРБ загубиха областни градове, които са държали с години, с години наистина.

Това е така и това трябва да бъде анализирано защо и как се случи, защото може би при едни по-силни кандидатури, това можеше, поне във Варна да се случи иначе. Аз не вярвам, че можеше и в София да се случи иначе, но мисля, че във Варна при една силна кандидатура, но Портних по всяка вероятност не е силна кандидатура, защото е натрупал много негатив през времето, което е бил кмет.  

Извадиха ли, според вас, местните избори на показ кирливите ризи на сглобката, на т.нар. сглобка?

Това е много абстрактен въпрос, ако имате предвид дали кампанията е била грозна?

Всичко като цяло, от кампания като започнем, до резултатите,  след това критиките от едните и от другите. Знаем г-н Борисов, който беше в Пловдив при спечелилия там кмет, дългогодишен кмет на район “Тракия" стана кмет -  Костадин Димитров. Борисов от там отправи сериозни критики към сглобката.

Борисов направи импровизирана пресконференция от Пловдив. Първо, той очевидно беше ядосан от това, че както знаете в понеделник, вторник, той първо подкрепи Ваня Григорова.

Така е, да, а след това Васил Терзиев.

След което, в сряда някъде се появи наратива и внезапно, това отсъстваше до този момент в цялата кампания. И за пръв път в сряда се заговори за Путин, което както знаете, в момента е абсолютно червена линия, която веднага възбужда вниманието и на нашите партньори на Запад и т.н. В момента, в който се каза това изведнъж това стана и лоста, за да се извиват пък ръцете на Борисов с това нещо. Тоест, изведнъж той в сряда, излиза, че едва ли не той е подкрепил някакъв пропутински кандидат.

Въобще, намесването на геополитиката в местните избори беше ли уместно, според вас?

Да, то никак не беше уместно, но то имаше ефекта, че принуди Борисов в четвъртък-петък изведнъж да си смени мнението. И той самия няколко пъти каза, че си го сменя мнението, така да се каже с неохота ще подкрепи Васил Терзиев. И не случайно той излезе, между другото още вечерта на тази импровизирана пресконференция в Пловдив и ги нарече ПП-ДБ путинисти, нарече ги тях путинисти, което според мен, недвусмислено показва откъде идва яда му от тази седмица. Фактически, че с изваждането на тази тема те се опитаха да го притиснат да им даде подкрепата си. И той всъщност им я даде по неговия също много половинчат, такъв борисовски маниер. Но в крайна сметка беше принуден да им я даде. Това послание, което той им отправи е, че сглобката е под въпрос.

Така е да, и обвини ПП-ДБ в сглобка с “Възраждане", всъщност, това, което направи.

Да, да, с това нещо той им върна жеста да ги обвини и тях в колаборация с Путин. А пък те сега ще трябва да видят какви отстъпки да му направят в рамките на правителството, дали някакви министри, защото може би ще има някакви рокади в кабинета или някакви други...

Ако кабинетът оцелее, защото знаете, че той е под въпрос? Не знаем какво ще се случи, сряда е дългоочакван ден. Тогава може би ще станат ясни някои неща. Знаем партиите тепърва ще разглеждат резултатите и самия Борисов каза, че ще вземе решение за сглобката.

Аз не мисля, че сглобката ще се разтрогне, в смисъл, че ще има предсрочни избори. Първо, могат да се направят рокади в настоящия кабинет. Второ, може да се състави друг кабинет проевроатлантически в рамките на този парламент. Така че има няколко опции други преди да стигнем до разваляне въобще на този парламент и отиване на предсрочни избори, което аз не мисля, че ще се случи в тази геополитическа обстановка. Защото има силен натиск, естествено отвън, от нашите партньори, да има стабилен евроатлантически кабинет, докато тече войната в Украйна. Така че ще бъдат изчерпани първо всички други опции, преди да се отиде на предсрочни избори. И опции има достатъчно, просто в рамките на тези опции Борисов ще настоява за своето.

Г-н Краевски, в София беше много интересно до последно, там резултатите бяха много близки между Васил Терзиев и Ваня Григорова почти до последно. Можеше всичко да бъде преобразено, но в крайна сметка Васил Терзиев е новият кмет на София. Днес знаете, че имаха пресконференция ПП-ДБ и от там г-н Терзиев каза, че предстои всъщност да покажат, че освен да печелят избори, могат и да управляват. Според вас, те вече имат ли комфорта да покажат потенциала си ПП-ДБ или вие сте скептичен към възможностите им?

Ами не знам. Те със сигурност тепърва предстои да го покажат, защото тяхното участие в местната власт до този момент е било на опозиция в Общинския съвет.

Те са изправени пред една коренно различна ситуация?

Да, те са изправени пред една коренно различна ситуация. Първо ще трябва да покажат, което е най-сложно от всичко, дори по-сложно от печеленето на едни мажоритарни избори, е съставянето на някакво мнозинство в Общинския съвет. Там не знам до колко такива плаващи ситуационни мнозинства ще им вършат работа. Ще трябва да се изгради някакво устойчиво мнозинство, т.е. ще трябва да има някаква сглобка в София. С кого и как ще бъде направена и какви условия е много сложна задача.

Но най-логично как ви се струва, каква политика ще последват, според вас, какви ходове ще предприемат, към кого ще се обърнат и ще потърсят подкрепа? От това, което видяхме, от резултатите можем да съдим за съответните мнозинства навярно, които могат да се образуват?

Ами да, те най-логично, разбира се, е да се обърнат и да работят с ГЕРБ. Защото останалите са “Възраждане", БСП, която със сигурност в момента се гласи да бъде опозиция. Много трудно биха могли да намерят партньори също и в лицето на ИТН или на ВМРО. Биха могли да получат ситуационна подкрепа за едно или друго нещо конкретно от време на време. Но за една  принципна програма, за едно стабилно мнозинство, за постоянното управление на Общината, предполагам, че трябва да работят с ГЕРБ, защото просто не виждам с кого друг. Или може би с кого си представяте, с БСП? Не виждам как ще стане това.

Критика имаше отправена и от президента Румен Радев, той заяви, че местната власт трябва да се справи с последствията от ниската избирателна активност, от която, цитирам по думите му “Неизбежно влече и неизбежна легитимност". Как да разчетем тези думи на държавния глава?

Ами той иска, така да се каже, да отнеме от сладостта на победата на ПП-ДБ.



Още по темата: общо новини по темата: 494
05.04.2024 »
27.02.2024 »
16.01.2024 »
08.01.2024 »
03.01.2024 »
19.12.2023 »
предишна страница [ 1/83 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 07.11.2023 г.
0
 
 
Тончо, Тончо! Защо не си стоиш в Кенефа?
0
 
 
ПЪПЕШ,само простаците си показват *неволно* часовничето!
Aнонимен
на 07.11.2023 г.
0
 
 
Апатията ня Населението ли Победиха? Дърво Смотано!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: