Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Топлофикациите да получат компенсации за скъпия газ
Автор: Екип Burgas24.bg 20:12 / 16.12.2021Коментари (0)429
©
Трябва да се намери начин за компенсиране на битовите потребители за високите цени на природния газ и тока. Стои обаче въпросът как ще бъдат компенсирани топлофикационните дружества за разликата между покупната цена на природния газ от доставчика "Булгаргаз“ и продажната цена. Това каза за БНР изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов.

"Да предположим, че те закупуват газа за 100 лева и го използват за производство на топлинна енергия и събират 50 лева. Тези 50 лева - тази разлика трябва да бъде компенсирана. А оттам насетне всички по веригата са застрашени. Всички участници по веригата трябва да бъдат гарантирани, за да може мораториумът върху цените на тока, парното и газа, да има успех. До утре (б.р. - днес) "Топлофикация – София“ има срок да изплати дължимите на "Булгаргаз“ 125 милиона лева по фактура за настоящия месец. Дружеството е най-големият клиент на "Булгаргаз“. Жизненоважно е "Топлофикация-София“ да си заплаща консумацията, за да може "Булгаргаз“ да заплаща на своите доставчици. 

оттук вече цялата икономика ще пострада. България в момента има една от най-ниските цени на природния газ в Европа. Разликата между европейските пазари и тази цена, по която "Булгаргаз“ продава, е над 35%, а както вървят цените, се очертава да бъде и двойна“, допълни още Павлов.

Няма опасност "Топлофикация-София" да фалира. Това заяви междувременно пред БНТ Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет. Проблемът обаче, който ние поставихме още през септември, е, че има голяма ценова ножица, тъй като "Топлофикация-София" купува нещо, да речем, за 5 лева, а го продава за 2 лева, така е решил КЕВР, обясни той. За съжаление не постигнахме ефективен диалог със служебното правителство и резултатът вече е налице, смята Георгиев.

Дефицитът само за няколко месеца е 160 милиона лева за "Топлофикация-София".

Увеличението на цената на парното не е поискано от "Топлофикация"

това е решение на КЕВР. За нас това не решава системния проблем - системният проблем се решава с компенсации от държавата. Затова вярвам, че с новото правителство ще намерим подход, допълни той.

Според него решенията за големия дълг са в наличието на държавна политика, равна справедливо за публичните предприятия и частните заводи. Има възможност за компенсации, които покриват разликите в поскъпването.

КЕВР е определила, че 47 лева ще струва природният газ, в момента той е 102 лева. По данни на "Булгаргаз" се очаква 120 лева да стигне през януари и февруари. Това е ценовата ножица и тя не може да продължава да се отваря до безкрай, обясни Георгиев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: