Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тошко Йорданов с първи коментар за искрите около БНБ
Автор: Екип Burgas24.bg 22:06 / 24.03.2022Коментари (0)557
©
Това е състезание на достойни хора. Ние ще приемем резултата, надявам се "Продължаваме промяната" - също, казва председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов в интервю за "Стандарт" относно надпреварата за гуверньор на БНБ.

Ето и цялото интервю на Йорданов:

- Г-н Йорданов, каква е оценката на "Има такъв народ" за първите 100 управление на кабинета "Кирил Петков"? 

- Не си спомням друго управление да е изпадало в толкова тежка ситуация в момента на вземането на изпълнителната власт. Дори, като се върна назад към финансовата криза след Жан Виденов, си давам сметка, че тогава поне имаше международна политическа стабилност.

Така че - доста тежки 100 дни. Нямаше никаква толерантност за това правителство, включително заради събитията, които се случват наоколо. Но някои неща са извън нас. В цялата изключително тежка ситуация правителството се справя достатъчно добре.

- Предвид войната в Украйна и геополитическата обстановка в момента, "Има такъв народ" държи двата може би най-тежки ресора - външна политика и енергетика. Каква е оценката на партията за работата на министрите Теодора Генчовска и Александър Николов?

- Видно е, че и Генчовска, и Николов се справят прекрасно. Благодарение на министър Николов токът за потребителите не е 3-4 пъти по-скъп, отколкото можеше да бъде. Благодарение на министър Генчовска пък България е заела достатъчно ясна и твърда позиция за войната в Украйна. Ние за първи път сме предвидим и надежден партньор и за НАТО, и за ЕС.

МВнР хвърли огромни усилия в изваждането на българите от полето на бойните действия, при евакуацията на бесарабски българи и на украинци. Министър Генчовска лично отиде до границата, за да организира посрещане, настаняване, хранене, без да броим неща, които не мога да кажа, какво се направи, за да могат да бъдат изведени тези хора от фронтовата линия.

Изобщо не мога да кажа лоша дума за двете министерства. Още повече, че в сферата на енергетиката прословутата газова връзка с Гърция наистина ще бъде готова за няколко месеца. Нещо, което ГЕРБ не направи години наред. Когато има желание и кадърни хора, резултатите се появяват.

- В момента една от най-дискутираните теми е трябва или не да се подновява договорът с "Газпром" за доставка на руски газ. Но по темата чуваме по-скоро вицепремиера и финансов министър Асен Василев, отколкото енергийния министър. Каква е позицията на ИТН - трябва ли да се откажем напълно от руския газ?

- Ние винаги сме избягвали да говорим от името на експертите. В случая каквото и да е казал вицепремиерът Василев, това е негово мнение. Има министър на енергетиката и той трябва да говори по темата. Ние се доверяваме на нашите експерти.

- В същото време първите 100 дни на кабинета бяха белязани от доста искри в управляващата коалиция и по повод войната - дали трябва да се изпраща оръжие на Украйна, и за смяната на военния министър, за въвеждането на форсмажор и избора на шеф на БНБ... Стабилна ли е управляващата коалиция?

- Разбира се, че е стабилна. Това е широка коалиция от 4 партии, които покриват целия спектър от ляво до дясно. Логично е да има разминавания в целите и в начините за постигането им. Но, коалицията е стабилна по една проста причина - ние имаме коалиционно споразумение. И четирите партии сме се съгласили с всичко, което е написано в него, набелязали сме публично етапите за случването му. Ако някоя от партиите си позволи да наруши коалиционното споразумение, тогава би имало проблем в коалицията.

Що се отнася до нещата, които са извън коалиционното споразумение, естествено ние като различни политически субекти имаме различни виждания за някои неща, но те не са важни. Важно за стабилността е записаното в коалиционното споразумение. За всичко останало ние - всяка една от четирите партии, ще убеждаваме и партньорите, и българското общество, че сме прави. В случая, както е с БНБ. Ние нямаме коалиционно споразумение за обща кандидатура за БНБ. Просто издигаме различни кандидати и в крайна сметка решението е на Народното събрание.

- В коалиционното споразумение не се ли казваше, че за стратегически важни постове кандидатурите трябва да са единни?

- Не, имаме обсъждане и стремеж към единни кандидатури. Но нямаме записано задължение. Тоест, ако не постигнем съгласие, няма проблем. Важно е другите неща, по които сме постигнали съгласие и има срокове, да ги спазим, защото това би било вече проблем.

- Някак обаче остава впечатлението, че "Продължаваме промяната" настояват кандидатът да е техен представител независимо от качествата и експертизата му. Така ли е наистина? Защо те не застават зад безспорен капацитет като Любомир Каримански?

- Не мога да Ви отговоря. Трябва да питате тях.

- Нямахте ли разговори?

- Имали сме. Те имат някакви свои виждания. Аз мога да говоря за нас. "Има такъв народ" от създаването си изведе на преден план експертизата. За нас могат да говорят всичко, но никой не може да каже, че нашите хора не са експерти. В случая г-н Каримански е безспорен експерт. Пред очите на всички изнесе два бюджета и то изключително тежки. Няма човек, който да каже, че Каримански е лош експерт. Същото важи и за Ива Митева. Кой може да каже, че тя не разбира законотворчеството? При нас на преден план е поставен професионализмът, а не идеологии или симпатии. Същото е и в министерствата. И четиримата ни министри са професионалисти. Няма компромиси.

- Ако все пак в пленарна зала "Продължаваме промяната" наложат своя кандидат Андрей Гюров, как ще реагира ИТН?

- Ако в крайна сметка залата реши, че кандидатът на "Продължаваме промяната" е по-достоен, как можем да реагираме? Приемаме резултата. Надявам се същото да важи и за тях, ако се случи да бъде избран нашият кандидат. Не знам как ще протече гласуването. Ако те успеят да убедят залата, че техният кандидат е по-достоен, няма проблем, така да бъде. Това е състезание на достойни хора. Не мисля, че нито Гюров, нито Каримански са лоши хора. Каквото реши залата. Ние няма да разваляме коалицията заради това че евентуално кандидатът на "Продължаваме промяната" ще бъде избран за шеф на БНБ. Същото предполагам, че е и при тях. Това е честното състезание.

- Арестът на Бойко Борисов се превърна от тема на правосъдието в тема на политиката. Андрей Райчев дори обвърза живота на кабинета с оставането на Бойко Рашков в него. Какъв е Вашият прочит?

- Андрей Райчев може да говори каквото иска, защото е политически анализатор. Дали нещата са такива, каквито ги казва, човек може да върне малко назад и да прегледа какво е казвал. Понякога нещата, които казва са верни, друг път не се случват точно така. А иначе, арестът на Бойко Борисов показа нагледно и очевадно, че прокуратурата не работи. Или поне не работи в името на справедливостта. Тя осъществява чадър. Тази прокуратура трябва да бъде променена. Лошото е, че това става бавно и трудно. А хората искат бързи промени.

Сега прокуратурата за пореден път доказа, че или спира разследване, тоест има липса на правосъдие и чадър от някой или пък без доказателства или с минимални доказателства започва да мачка някой човек до затриването му финансово, икономически и психологически. Нещо, което е далече от справедливостта. Би трябвало в този случай съдът да прецени има ли достатъчно доказателства и дали прокуратурата е права да не повдига обвинения. Но, живот и здраве, и това ще променим.

- Корнелия Нинова даде ясно да се разбере, че не е особено доволна от факта, че е научила за ареста на Борисов от медиите. Вие кога разбрахте? И вие ли научихте от медиите?

- Да, и ние научихме от медиите.

- Проблем ли е това? Или е трябвало да бъдете предварително информирани, както каза Нинова?

- Ще се въздържа от коментар.

- Как гледате на предложението на БСП за въвеждане на форсмажор?

- Ето това е още едно доказателство, че в коалицията сме различни и предлагаме понякога различни неща, което е нормално. Според мен това не е добра идея. Но решението е на Министерски съвет. Да видим какво ще преценят. Излъчените от "Има такъв народ" министри не смятат, че това е добра идея.

- Председател сте на парламентарната комисия по култура и медии. Как работите с министерство на културата - министърът сякаш отсъства, 100 дни не го видяхме?

- Министърът бе на едно от заседанията на комисията. Но, вижте, трябва да започнем да гледаме на министерствата като на екип от хора, от професионалисти. Не е важно министърът като цветарка да обикаля навсякъде и да говори, в случая министъра на културата. Той има достатъчно професионален екип. Аз и коалиционният екип нямаме проблем в работата. Срещаме разбиране, има чуваемост - да употребя тази странна дума. Задвижили сме се. Има доста добри и големи проекти, които се надяваме да реализираме.

-  Предложихте държавата да не рекламира в частни медии, а бизнесът - в обществените, както и закриване на СЕМ. Подготвяте ли нов медиен закон и какво още е залегнало в него?

- В момента се работи по новия медиен закон. Когато е готов в суров вариант, ще бъде обсъден и след като бъде изчистен, ще го предложим. Иначе - да, нормално е частните медии да не получават държавно финансиране, а пък държавните да не получават частно, защото това ги прави зависими. Едните ги прави зависими от държавата, а другите от бизнеса. А СЕМ дали ще бъде закрит или преструктуриран, юристите ще дадат предложение, защото има европейски директиви. Ще постъпим възможно най-правилно. Но в този му вариант СЕМ няма да остане, защото сега е политическа бухалка.

Ние просто не сме такива, че да го използваме в момента. Иначе всяка власт го е правила. Ние, специално, сме го преживявали. Такъв тип политически репресии унищожават журналистиката.

- Подготвихте закон за старите столици, който предвижда специална държавна подкрепа за историческите ни столици на България. Кои са акцентите в него?

- Тепърва ще бъде обсъждан детайлно. Идеята е да се подпомогнат тези региони, в които са старите български столици. Знаете, в Гърция всеки остатък от историята е обгрижен достатъчно добре, за да има туристически поток към него. България не е държава нито на 100, нито на 200 години. Има вековна история, наследството по земите ни е хилядолетно. Но историческите ни забележителности не са достатъчно добре рекламирани на фона на много други държави в света.

Целта на закона е държавата да подпомогне този процес, защото наистина е грехота да не използваме богато си културно-историческо наследство. Можем само да се гордеем с него.

- Правите ли сътрудничество с министерство на туризма за разработката на културно-исторически маршрути?

- Ще работим и с министерството на туризма и с министерството на културата. Законът е още начална фаза.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: