Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тотю Младенов: Изостанахме с ръста на доходите, мъчим се да наваксаме
Автор: Екип Burgas24.bg 09:32 / 27.04.2012Коментари (11)958
©
"През последните 15 години изостанахме много по отношение на доходите на българите. Мъчим се да наваксаме, но в криза е много трудно". Социалният министър Тотю Младенов коментира данните, които изпращат България на дъното в ЕС по минимална работна заплата.

Той допълни, че желанието на управляващите е да има по-големи растеж, БВП, приходи и производителност, за да си позволят по-рязко повишаване на доходите. По думите му въпреки утежнената икономическа ситуация през последните три години данните показват повишаване на средната работна заплата. "През 2009 г. тя беше 609 лева, през 2010-а говорим за 640 лева, а за миналата година средното трудово възнаграждение е било 707 лева, горе-долу се догонва инфлацията, което никак не е малко", коментира Младенов.

Той изрази надежда повишение на производителността на труда да позволи по-рязко увеличение и на минималното възнаграждение. Той уточни, че в програмата на правителството до 2015 година е заложена най-ниската възможност за увеличение. Предвижда се всяка година минималната заплата да скача с по 20 лева и на края на плана да достигне 350 лева.

Криминализиране на неплащането на заплати?

Социалният министър увери, че е запознат с проблемите на хората по отношение на некоректните работодатели, има и списък с проблемните предприятия в страната. Въпреки това няма как да се криминализира неизплащането на заплатите, в Европа не съществува такава практика, обясни Тотю Младенов.

"Все пак Наказателния кодекс има ясен текст - когато дадена фирма е в несъстоятелност и в рамките на 30 дни не е уведомила съда, подлежи на съдебна отговорност. Оттам нататък си има институции - прокуратура и съд, налагат се санкции, а всички са длъжни да изпълняват решенията на съда", каза още министърът.

По думите ми Инспекцията по труда и НАП засега работят в доста добро сътрудничество срещу некоректните работодатели. "В 2100 предприятия за миналата година инспекцията е помогнала да се изплатят заплатите - това са над 160 милиона лева. И НАП се намесва, за да се контролират над 500 проблемни предприятия към момента. В много от тях се укриват данъци и се водят служителите на 4-часов работен ден, а е ясно, че работят повече. За 2011-а около 25 000 договора са се променили на 8 часа, има и пълни данъчни проверки... работи се", обобщи Младенов и уточни, че за първото тримесечие на годината НОИ е регистрирал повече приходи и по-малко разходи от очакваното.

Безработицата? Има и по-зле от нас

Данните за безработица над 12% не са верни, официално тя е 11,5%, като очакваме леко да намалее в следващите месеци заради сезонното раздвижване и традиционно повишената лятна заетост, заяви ресорният министър, който се завърна от среща на колегите си от ЕС в Дания. Там се уверил, че ситуацията с пазара на труда в цяла Европа е много зле. "За щастие не сме в първите 8 места по най-голяма младежка безработица, което е много добър-показател", констатира Младенов и отбеляза, че над 2000 млади хора са намерили стажове при работодател по програмата "Конкурентоспособност".

Според политика в България вече има 4-5 агенции за временна работа, които се очаква да се окажат особено полезни за трайно безработните граждани. "Има и минимална часова ставка за страната, както и по браншове. Но категорично не съм съгласен да падне минималната работна заплата, каквито предложения се чуха от разни организации. Още повече, че ЕС настоява да има такъв минимален праг на заплатата, дори и в страните, които нямат такъв. Стойността в отделните държави обаче няма как да бъде унифицирана, тъй като не сме социални, а пазарни икономики. Затова всичко зависи единствено от производителността на труда", поясни още Младенов.

Майчинството - по-дълго от това в други държави от ЕС

Тенденцията в Европа е платеното майчинство да се намалява и жените по-бързо да преминават към активно търсене на работа и влизане на пазара на труда, отбеляза Тотю Младенов. По думите му българските майки нямат особено основание да са недоволни, тъй като Брюксел настоява за платено майчинство до 20 седмици, а у нас то е над 410 дни. "Т.е. тази придобивка ние я имаме и сме горди от това, и ще продължи да я има. Но усилията ни са насочени към по-бързото връщане на тези майки на пазара на труда".

За тази цел с финансовата помощта на Световната банка в 60 общини се изграждат допълнително детски заведения, за да имат родителите къде да оставят децата си и да се вънат към работния процес, допълни министърът.

Той засегна и темата с парите от Сребърния фонд, които финансовият му колега Симеон Дянков предложи да бъдат инвестирани в държавни ценни книжа. По думите на Младенов по време на заседание на Съвета за тристранно сътрудничество са били направени разумни корекции на размера на инвестициите. "Нивото беше смъкнато от 70% на 30% за влагане в книжа, трябва да се инвестират разумно с пълна гаранция за сигурността им. Така че, корекции - да, отстъпление - не", подчерта социалният министър.

Източник: bTV









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
хайде стига бе!верно ли са ни били ниски доходите!?аз си мислех,че само данъците ,бензина и стоките са ни най-ниски в Европа...поне това слушам всяка вечер и тъкмо се чудех на кого да вярвам,на портфейла си или на тези измекяри и ей на ,светнаха ме за доходите....смешници!
+1
 
 
От мъка по тия доходи 15 години ама хич не ви завиждам, адано смогнете да наваксате най сетне че то тоя народ е крайно време на изоставащите като вас да ритне стола та белкем да си избере хора да работат съвестно и в негова полза .Стига сме подкрепали инвалиди като всички правителстава до сега .Избираме си правителства не да пази интересите ни а да ни съсипват.Хайде запретнете се па свършете нещо само хленчене ,стига де омръзнахте ми .Па вземете та се обръснете поне да прилличате на мъж та от нехайство и това не правите ,да ви сазели човек.
на 27.04.2012 г.
+1
 
 
Оставка на правителството по некадърност А до приемане на оставката целият държавен и силов апарат на заплата от 120 лева колкото е пенсия по болест
+3
 
 
Или просто се мъчите да забравите, че имате отговорност към този народ....
+2
 
 
интересно, но как се мъчите... търсите начин да ги намалите ли??????
+3
 
 
ей ПАЛЯЧо да се махате всички, че ни писна от вас некадърници такива, че се гласите и за втори мандат ама докато има такива доверчиви и неориентирани съграждани да гласуват за такива некадърници ще страдаме всички!
+3
 
 
Хахаха мъчите се да напълните до прасване тарбусите,това се мъчите.и да купите някое ново моделче мерчедесче или беемвенце!
+3
 
 
Не става само с мъчене иска се и акъл. Прочетете му глупостите по трудова медицина.Те един от друг в това правителство не биват.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: