Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Това е най-ефективният подход в битката с инфлацията, който позволява да запазим стойността на парите си
Автор: Екип Burgas24.bg 10:23 / 13.02.2024Коментари (0)1548
© Burgas24.bg
"През следващите месеци очаквам пазарът да бъде стабилен от гледна точка на цените на имотите. В момента търсенето изпреварва предлагането в повечето сегменти", каза за БТА Ради Радев, търговски директор на агенцията за недвижими имоти "Арко Риъл Естейт" (Arco Real Estate). 

По думите му пазарът се движи основно от жилищни нужди, включително от желанието на хората да живеят в по-добри условия.

Според Ради Радев за последните десет години инвестициите в недвижими имоти са най-ефективният подход в битката с инфлацията, като позволяват на инвеститорите и на обикновените хора да запазят стойността на парите си. 

"За разлика от златото, имотите имат добавената стойност да могат да се ползват за жилищни потребности или да носят доход при отдаването им под наем. Доходите от отдаване под наем при една добра инвестиция в недвижим имот са около 3,5-4,5 на сто, но това е само черешката на тортата. Основната възвращаемост е в покачването на стойността на имота, обикновено над нивата на инфлацията. Повишава се и възможността за използване на изгоден кредитен ресурс", коментира той. 

По думите му лихвите по ипотечните кредити са по-ниски от нивата на инфлацията, включително и очакваната. За следващите години той прогнозира недвижимите имоти да останат една от най-добрите алтернативи.  

"Естествено, ако човек е визионер и може да предвиди следващия "хит", както преди десет години това са били акциите на "Тесла", ще получи по-добра доходност. Другата по-добра инвестиция е подобряването на личните умения и компетенции", смята Ради Радев. 

Като основен риск той посочва ликвидността - ако ни се наложи спешно да излезем от инвестицията. В подхода си неспециалистите често са без бизнес план за евентуален изход от нея или за доходите, които ще носи. Обикновено личните предпочитания на купувача го карат да избере имот спрямо неговите нужди, а не спрямо прогноза за перспективите, изтъкна той.

При избор на експерт, който да управлява инвестицията ни, Радев посъветва да се информираме за неговата специализация в различните типове недвижими имоти - жилищни, търговскии или индустриални, защото това може да бъде от съществено значение. 

Също така, търсете доказателства за успешни сделки и опит с различни видове имоти. Прочетете рецензии, потърсете препоръки и разговаряйте с други инвеститори, ако е възможно. Прочетете внимателно всички условия, преди да сключите договор, съветва Ради Радев. 

Лилия Христова, мениджър продажби в компанията за кредитно консултиране "Кредит мениджър" (Credit Manager), коментира за БТА, че през 2023 г. е продължил интересът от предходната година към покупка на имоти с инвестиционна цел.

"Търсенията са предимно за малки апартаменти с цел отдаване под наем или на земя. Инвестицията в недвижим имот се счита за една от най-нискорисковите инвестиции и форма за запазване стойността на парите, не толкова за генериране на доход. Считаме, че може би през 2024 г. тенденцията ще се запази, ако не бъдат променени съществено условията на банките за отпускане на ипотечни кредити", коментира тя. 

Лилия Христова посочи, че клиентите виждат в покупката на недвижим имот начин за запазване стойността на парите си, което по думите й е факт. Според нея рискът е свързан най-вече с лихвените равнища, ако покупката е направена с кредит. 

"Логично е, че при покачване на лихвите по ипотечните кредити се повишава и цената на направената инвестиция. От друга страна, при спад на цените на имотите също има риск в случаите, когато имотът е закупен с цел препродажба. Тогава може да не се достигне до положителен марж при продажбата или до искания такъв, което може да наложи изчакване за реализиране на инвестицията до настъпване на по-добри ценови равнища на пазара", обясни Христова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: