Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Трайков: ОП "Конкурентоспособност" е максимално прозрачна, опростена и ефективна
Автор: Екип Burgas24.bg 16:00 / 15.02.2011Коментари (0)880
Новият екип на МИЕТ въведе множество облекчения в Оперативната програма «Конкурентоспособност», отвори я към бизнеса и я превърна в ефективен инструмент за повишаване на конкурентоспособността на икономиката. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на работна закуска за журналисти, посветена на оперативната програма.

По думите на министъра сега програмата е толкова прозрачна, че дава възможност на бизнеса не само да знае къде се намира във всеки етап от процедурата и защо, но и реално да влияе върху развитието й. Компаниите участват в дизайна на новите процедури. Включват се в публични дискусии при създаването на насоките за кандидатстване, сроковете и методологията за оценка на проектите. Така министерството разбира партньорството между администрацията и бизнеса - като съвместно отстраняване на евентуални неясноти по процедурите и предотвратяване на бъдещи грешки в процеса на кандидатстване.
 
"Опростили сме процедурите така, че да бъдат удобни за бизнеса", поясни министърът. Според него, въпреки че администрацията продължава да работи върху улесняване на достъпа на бизнеса до финансиране, условията вече са несравнимо по-благоприятни от това, което е било преди 2 години. "Преди 2 години е било немислимо да се прави предварителна проверка за наличност на документите, ако сте пропуснали документ или сте го попълнили неправилно - да ви дадат възможност да го представите допълнително. Вече не се искат документи, които могат да бъдат проверени в Търговския регистър, премахнахме и месечното отчитане - огромно затруднение за бизнеса при изпълнението на проекти. Това е свързано с допълнително натоварване за администрацията, но сме преценили, че е важно за програмата и за бенефициентите да имат по-широк достъп, и че си заслужава да се инвестира такъв ресурс, за да могат проектите на повече фирми да бъдат оценявани по същество", подчерта още министър Трайков. Той изтъкна и признаването на разходите за консултанти като допълнително улеснение за бизнеса: "Така всеки може официално, легитимно, абсолютно открито да ползва квалифицирана помощ в процеса на подготовка на проекта и да представи качествено проектно предложение."

Преструктурирането на оперативната програма отне на екипа на МИЕТ година и половина. През това време министерството направи промени в управляващия орган и междинното звено, променени са процедурите, обучават се експерти и бенефициенти, въведена е индивидуална оценка за работата на всеки служител. За всеки договор има отговорен служител.
"Обявихме максимален брой схеми за набиране на проектни предложения, за да могат средствата да бъдат усвоени пълноценно", каза още министър Трайков. Той поясни, че през последната година са открити 14 процедури за над 250 млн. евро, което е повече от всички схеми, пускани за три години назад, взети заедно. Всички те са подготвени, консултирани с бизнеса, одобрени от Европейската комисия като принципи и документация. За последните 18 месеца през ръцете на оценителните комисии са преминали около 1500 проектни предложения.

Данните сочат, че общо 97% от всички плащания, без JEREMIE, са направени през последните 18 месеца. В момента 50% от бюджета на програмата е в процес на изпълнение. Това са 600 млн. евро, които вече са договорени или процедурите за тях са отворени. Ефектът от реорганизацията на програмата вече се усеща и той ще е още по-осезаем през 2011 и 2012 г. В момента се сключват договори за около 100 млн. евро с предприятията. Активни са 9 схеми за 173 млн. евро - близо 60 млн. за пряка инвестиционна дейност, 55 млн. за иновативни предприятия и 60 млн. за технологична модернизация на малки и средни фирми.

Министър Трайков обърна внимание и върху още една много съществена промяна в ОП «Конкурентоспособност» - фокусирането на процедурите към сфери, които искаме да развиваме, които са стратегически важни за икономиката и ще добавят стойност. «Избрахме подхода за приоритизиране, което беше нашето желание и препоръка на ЕК». По неговите думи екипът на МИЕТ ще приеме всички добри идеи за допълнително улесняване на бизнеса и усвояване на средствата. Той припомни, че "разчитаме на отговорното отношение на бизнеса и на консултантите, защото след МИЕТ като управляващ орган на програмата идват още няколко сита - МФ като сертифициращ орган и Европейската комисия". Така че, по-добре е бенефициентите да си напишат домашното, вместо ЕК да ни спре финансирането или да го изгубим", заключи министър Трайков.

По време на работната закуска стана ясно, че МИЕТ планира до края на 2011 г. да предложи още 10 схеми по ОП "Конкурентоспособност" на стойност около 400 млн. евро. Искаме тази сума да достигне до 500 млн., като по този начин отворим за договаряне целия планиран бюджет на програмата. Целта ни е средствата да бъдат договорирани до края на 2013 г. и проектите да се изпълнят до края на 2015-а година.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Лято 2024
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: