Трайков за държавните бензиностанции: Това е последният ход, който държавата трябваше да направи

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:53 / 19.05.2020
1727
Темата с горивата е стара моя битка. Нееднократно съм правил публични заявления, че ако търговията с горивата е губеща дейност, тя да се върне на държавата. Но сега дали това е правилна стъпка не мога да кажа, защото силна държава и голяма държава не е едно и също. Това заяви в студиото на ''Тази сутрин'' в ефира на bTV бившият министър на икономиката и енергетиката и кмет на район ''Средец'' Трайчо Трайков във връзка със създаването на първите държавни бензиностанции на територията на страната.

,,Подозираният картел си развява коня вече десет години както си поиска. Комисията за защита на конкуренцията винаги е спирала на един милиметър преди да докаже картела. Вместо да ги накажат с 10 процента от оборота, КЗК ги задължи да не си публикуват цените на едро на сайта. Щом КЗК не успя да ги спре, трябваше да се намеси държавата в данъчните складове и да направи така, че услугите да се предлагат на цени, които да се регулират от държавата, защото над 80 процента от складовете за бензин и над 90 процента от складовете за дизел са под контрола на една и съща група компании'', коментира Трайков.

,,Вместо да наложи контрол над въпросните данъчни складове, държавата реши да влезе в играта като търговец. Според мен регулацията щеше да е много по-лесно начинание, отколкото да играеш по правилата като останалите търговци'', добави той.

,,Считам, че това е последният ход, който държавата трябваше да направи. По принцип прогнозите за бъдещето са рисковано нещо, но едва ли държавата ще е най-добрият конкурентен търговец и едва ли ще печели много от тази дейност. Да, вероятно ще продава евтино гориво на хората, но няма да е на печалба'', посочи Трайков и призна, че му е трудно да каже дали се крие нещо зад цялата тази идея за държавните бензиностанции.

На въпрос за Васил Божков бившият министър отвърна, че никога не е имал възможност да контактува с хазартния бос, нито се е познавал с него.

По отношение на намаляването на ДДС на девет процента за ресторантьорите, хотелиерите и книгите Трайчо Трайков изказа съмнение, че това ще проработи.

,,Това не е антикризисна мярка и тук съм по-скоро на позицията на Владислав Горанов. За добро или лошо България е функция на европейската икономика и ние се движим по нейната вълна, така че можем единствено да участваме в общите европейски инициативи'', завърши Трайков.

Виж коментарите (0)

Още по темата (508):
28.04.2024 Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празниците?
22.04.2024 Експерт с прогноза за цените на горивата
18.04.2024 Няколко трика, с които да намалим разхода на гориво
05.04.2024 Да очакваме ли по-високи цени през лятото в бензиностанциите?
29.03.2024 Притеснителни новини за цените на горивата
22.03.2024 Експерт: Има външни причини, които да доведат до ръст в цените на горивата
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Баташката "Св. Неделя" - църквата на страданието
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).