Третият мандат – шанс за кабинет или продължение на политическата криза

Автор: Самуил Иванов
Коментари (0)
14:44 / 14.01.2023
633
В понеделник "Продължаваме промяната“ върнаха неизпълнен втория мандат на президента Радев. Те не получиха подкрепа за декларацията за определяне на националните приоритети на страната. Това отново постави парламентарния живот в изходната позиция, в която се намираше в последните няколко месеца.  

Докато течеше процедурата по връщането на мандата, президентът попита ПП дали могат да постигнат споразумение с ГЕРБ и по този начин да бъде излъчено правителство, позовавайки се на думите на Христо Иванов, който твърди, че кабинет би могъл да бъде сформиран единствено, ако двете най-големи политически партии в 48-то НС гласуват заедно.

След проведения разговор с държавния глава, предложеният за министър-председател акад. Денков заяви пред журналистите, че за ПП няма червени линии и от партията са готови да обсъдят националните политики независимо от това на коя партия бъде връчен третият мандат.

Петте политически формации, които могат да получат папката с мандата са ДПС, "Възраждане“, БСП, "Демократична България“ и "Български възход“.

И докато президентската институция пое отговорността да посочи следващия мандатоносител, напрежението между политическите сили започна расте. В изказванията от парламентарната трибуна започна да се усеща предизборна риторика, която засили усещането за разделение.

От БСП и "Възраждане“ заявиха, че не са били търсени от президентството. Лидерът на ДБ Христо Иванов, който през миналата седмица Борисов определи като "новия обществен договор“, също отрече да са били насрочвани срещи с президента.

"Ние нито сме провеждали някакви срещи, нито имаме какво ново да кажем. Обяснили сме как ние си представяме реализацията на тази отговорност (бел.ред.Сформирането на правителство), ако президентът ни я възложи, с пълната яснота колко сложно е това и колко е невъзможно“, заяви Иванов.

От друга страна, лидерът на "Български възход“ Стефан Янев заяви в ефира на bTV, че от партията са готови да бъдат мандатоносители, имат изготвен план, а Янев изрази своята готовност да бъде премиер на страната.

"Ние сме заявили план. Ако участваме като партия мандатоносител, ще започнем с разговори с всички партии. Ние сме "за“ диалог с всички и се надяваме да намерим пресечени точки. Никого не изключваме“, каза Янев.

Времето за връчването на мандата изтича. Президентът има срок до 16 януари, в който трябва да връчи го даде на една от петте парламентарни групи.

Виж коментарите (0)

Още по темата (843):
06.06.2023 Кирил Петков: Връщаме силата на парламентарната република
06.06.2023 Мария Габриел: Доказахме, че с диалог и разум можем да постигнем резултати
06.06.2023 Напрежение пред сградата на парламента
05.06.2023 Проф. Ивайло Дичев за правителството: Намери се компромис, който позволява страната да тръгне напред
01.06.2023 Десислава Атанасова след боя в НС: Това управление на държава ли е?
30.05.2023 Георги Киряков: Последните събития ще мобилизират електората за радикална промяна
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).