Тревожен факт! Все повече деца у нас страдат от високо кръвно

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
08:39 / 06.06.2019
1040
Все повече деца от училищна и предучилищна възраст развиват артериална хипертония. С данни за това заболяване се откриват дори деца между 7 и 8-годишна възраст. Най-засегнати са тийнейджърите. А всеки един на десет българи до 25 години страда от артериална хипертония. Това обяви кардиологът доц. Красимира Христова, директор на Регионалния офис за Източна Европа на Световната лига по хипертония, цитирана от Дарик Нюз.

"Над 2 милиона са хипертониците в България. Все повече млади пациенти се срещат в лекарските кабинети, именно поради диагнозата артериална хипертония. Обезпокоително е, че много деца от училищна и предучилищна възраст развиват артериална хипертония. Не в тези високи стойности, които срещаме при възрастни пациенти, но артериално налягане 140 на 90 за дете е прекалено висока стойност", обясни доц. Христова. Като причини тя посочи - наднормено тегло, начин на живот, дългото време пред компютрите.

"По отношение на заболяването сред децата се среща включително в ранна училищна възраст - между 7 и 8 години. Най-засегнати са популацията в тийнеджърска възраст заради начина на живот, досег със забранените неща, те са факт и допринасят за покачването на артериалното налягане", подчерта още тя.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...
Министър Евтим Милошев приключи тридневната си обиколка по Черном...
Хакери измамиха жена на програмист, той им обяви война
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).