Тревожна статистика у нас, свързана с очното здраве на децата

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
00:19 / 05.03.2024
943
Данните за късогледство при децата се увеличават. Това заяви заместник-ректорът на Медицинския университет във Варна чл. кор. проф. Христина Групчева. 

"Наблюдаваме такава тенденция при профилактичните програми, които регулярно провеждаме във Варна със съдействието на общината. В последните 10 години отчитаме над 5% ръст на късогледите деца още в 1 и 2 клас", каза тя пред NOVA NEWS.

"Очното здраве безспорно е капитал и причината да го третираме така е много проста – нека всеки да затвори очи и да се опита да направи нещо. Това на практика е невъзможно, защото значителна част от информацията получаваме благодарение на нашето зрение", обясни проф. Групчева.

"Осъществяването на очна профилактика е една изключително важна задача, която има не само здравни, етични и икономически последици, а и общочовешки", подчерта заместник-ректорът на Варненския медицински университет.

Идеята за книгата ѝ "55 причини да обичаме очите" възниква почти на шега, разказа проф. Групчева. 

"От години се опитвам да убедя моите пациенти , че трябва да се хранят рационално, за да могат да пазят своето зрение. В един момент реших, че мога да им дам повече съвети, а това съвпадна с моята 55-а годишнина и написах тази книга", обясни тя.

"За съжаление пандемията от COVID-19 се отрази негативно на очното здраве заради затворения начин на живот и взирането в екраните на електронните устройства. Когато човек се концентрира в едно устройство на първо място се подтиска мигането. Това има изключително важно значение за очната повърхност", подчерта проф. Групчева.

По думите ѝ тютюнопушенето е един от най-вредните навици, които увреждат очите. Тя обясни и практиките, с които трябва да внимават жените, когато използват грим. "Спането с грип е много вреден нави", уточни заместник-ректорът на Варненския медицински университет.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Галя Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняв...
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на цената...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).