Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Три жени подкрепиха Диана Димитрова, която сподели, че е била бита на снимачната площадка
Автор: Екип Burgas24.bg 09:56 / 03.12.2022Коментари (2)1976
© Facebook
След като една актриса заяви, че е била бита на снимачна площадка пред 30 души, три жени застават пред камерите на bTV, за да разкажат за своя горчив отит и спасението. Мария Коасимова-Моасе, Даниела Груева и Елена Генова подкрепиха смелостта на Диана Димитрова да разкаже и покаже какво се е случило с нея.

"Защо в онзи момент не намерих сили да си извадя медицинско и да подам жалба…“. С тези думи актрисата Диана Димитрова хвърли светлина върху един от тъмните моменти в своята кариера. Тя призна, че е била пребита и заплашвана на снимачната площадка преди 5 години. Софийската районна прокуратура се самосезира и започна проверка по случая.

Този пример е един от малкото в българското публично пространство, дали глас на насилието срещу жени, но данните на МВР за последните 2 години и половина са категорични: Заповедите за защита на пострадали жени са над 2500 за 2020 г., над 2800 за 2021 и над 3400 до 30 септември тази година.

Статистиката сочи, че всяка трета жена у нас, е жертва на насилие, а всяка десета е търсила закрила от полицията. Жертвите на домашно насилие от началото на годината са 1738, а подадените сигнали към 112 са над 27 000.

В световен мащаб по данни на СЗО над една четвърт от жените на възраст 15-49 години, които са имали връзка, са били подложени на физическо или сексуално насилие от страна на интимен партньор поне веднъж в живота си.

Три жени застанаха пред bTV, за да разкажат от първо лице за горчивия си опит и за спасението.

Даниела Груева обясни, че нейният случай е публичен и може би затова не е мълчала. Тя е пребита пред съда в Самоков от прокурор, На първа инстанция той е обявен за виновен, но на втора получава наказание, административно.

Груева казва, че усеща удовлетворение макар да няма ефективна присъда, защото е изчистила името си.

Насилникът ѝ я обвинява, че го е нападнала с нож и той се е защитил.

Тя не е от жените, които системно са били насилвани и печели делото. Има обаче много, които не знаят как да се измъкнат от порочния кръг на физическото и психическо насилие зад стените на домовете си.

Няколко спасили се жени правят и своеобразен речник на насилника.

Елена Генова разкри и някои от най-често използваните фрази и думи от хората, които посягат към психически и физически тормоз.

"Опитахме се да се съберем в групата, в която членуваме с жени, които са пострадали от насилието, фразите и думите, които се използват в един речник на насилника. Оказа се, че има няколко повтарящи изречение:

Променила си си приоритетите и не гледаш децата.

Заради теб виж какво стана?

Правиш странни интерпретации, никъде не съм казал подобно нещо

Добре, че съм аз, за да оправя ситуацията

Прави, каквото знаеш

Ще те закопая, ако те видя с друг

Ти си лоша домакиня, лоша майка, неподдържана жена

Ако приемеш тази работа, ще се разведем.

Има и много, много други“, казва Генова,

Мария Коасимова-Моасе коментира признанието на актрисата Диана Димитрова след 5 г. да сподели какво ѝ се е случило. Според нея е важно не кога, а че се говори за проблема с насилието.

Тя обясни, че много жени се притесняват да признаят, че са в примката на домашното насилие, защото търсят вината в себе си. 

"Никой не е длъжен да понася физически или психически върху себе си. Така че трябва да се грижим за психичното си здраве. Понякога е много трудно, защото ти не си даваш сметка колко трудно ще ти е след това, защото в обществото гледат все още могат да погледнат на някоя жена и да кажат, че истерична, такава, която крещи. И да си каже някой: Кой знае - то там, където има пушек, винаги има огън. Но не биеш и не малтретираш никого. Какъвто и да е този човек, дете, възрастен, каквото и да е направил - ние сме цивилизовани, трябва да търсим решение по друг начин", заяви Моасе.

А преживелите ада на домашното насилие казаха, че спасение винаги има.



Още по темата: общо новини по темата: 76
06.02.2024 »
15.12.2023 »
14.12.2023 »
10.12.2023 »
19.09.2023 »
21.06.2023 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Бях свидетел как в магазин украинка ритна един мъж пред нея на опашката на касата и получи здрав тупаник. Оная се развика с още няколко след нея, че били от Украина, ама никой не им се върза, оставиха си покупките и се изнизаха.
+2
 
 
Без съмнение жертвите на алкохолици и нехранимайковци не са малко,но никак не са малко и жените тормозещи мъжете си вербално и в крайна сметка се стига до тук.Сега вече ще каже някой жена не се удря и т.н ....този някой нека да си направи сметката до каква степен кучката е превъртяла и изнервя мъжа си ,че да и посегне.престанете да гледате монетата само от едната страна ,ненормални и неуравновесени жени под път и над път.В крайна сметка всеки си има някакви граници на търпение.Пък да не говорим за случая на госпожата актриса,ако това което излезна в медиите е вярно,боя просто и е малко
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: