Трима онколози лекуват над 37 000 болни

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:36 / 04.11.2014
1094
37 618 раково болни се лекуват от едва трима онколози. Това каза в ефира на Дарик директорът на Комплексния онкологичен център (КОЦ)-Пловдив д-р Калин Калинов.

По думите му специалистите в тази област са крайно недостатъчни, както за Пловдив, така и за цялата страна, където общият брой на онколози е едва 43-ма.

Висококвалифицираните млади кадри напускат страната ни не заради липсата на добро заплащане, а заради лошия психоклимат.

Тази тенденция обаче може да бъде прекратена с прилагането на една добра социална политика, отстрана на бъдещото Правителство, смята д-р Калинов.

Той бе категоричен, че е необходимо и изготвянето на единен национален антираков план, който включва платформа от мерки за подобряване на диагностиката, лечението и последващите грижи за пациента и близките му.

Средствата, които се отделят за Онкологията в България също са крайно недостатъчни.

Според доклада на Европейската комисия от 23 септември, България е една от държавите в ЕС, където липсва социално отделен бюджет за психосоциални грижи, а парите, които се отделят за онкотерапия на пациент са едва 16 евро. Останалите европейски държави осигуряват средно по 102 евро за всеки пациент.

Средствата, които се отделят за Онкологията в България също са крайно недостатъчни. Според доклада на Европейската комисия от 23 септември, България е една от държавите в ЕС, където липсва социално отделен бюджет за психосоциални грижи, а парите, които се отделят за онкотерапия на пациент са едва 16 евро. За съпоставка, останалите европейски държави осигуряват средно по 102 евро за всеки пацент.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Галя Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняв...
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на цената...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).