Трудовата книжка скоро може да си отиде

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:18 / 07.03.2023
390
Трудовата книжка скоро може да си отиде, а данните от нея да станат изцяло електронни. След като години наред всички казваха "да, трябва да е електронна, обаче...", ДБ внесохме законопроект, след предварително съгласуване със социални партньори, който мина на първо четене в комисия". Това написа във фейсбук бившият министър на електронното управление Божидар Божанов.

"Като основен автор на законопроекта не твърдя, че е перфектен, но беше достатъчно голяма крачка, за да премине дебатът от "много е сложно и не е сега моментът" до "я да видим дали няма нещо пропуснато в този законопроект".

Смятам, че в следващия парламент този проект може да стане закон. За да бъдат улеснени и работодатели, и работници", допълни той.

Според експерта по трудово право Тодор Капитанов, за да бъде създаден електронен регистър, много внимателно следва да се да се уточни възможността за ползване на съответните електронните записи с данни на работещите като доказателствено средство при евентуални спорове. Това означава, че тези намерения следва да бъдат регламентират в конкретен закон, а не чрез препращане към подзаконов нормативен акт.

Необходимо е да се гарантира сигурността на данните и достъпа до тях в електронния трудов регистър. В това число да се гарантира на работниците и служителите, че цялата информация, съдържаща се в трудовата книжка до прехвърлянето ѝ в електронен вид ще бъде запазена в цялост, включително да се предвиди отговорност при неточности на преноса на данни от хартиената книжка в електронна такава и възможност за оспорването им по съдебен ред, включително и когато има грешки при автоматично изчисляване на трудовия им стаж. Също така да се определи със закона лицето, което е отговорно да прави вписвания в електронната трудова книжка.

Капитанов допълва, че следва да се гарантира на работниците и служителите и безплатен достъп до собствения им електронен трудов запис. В повечето случаи практиката показва, че в работата с администрацията, гражданите следва да заплащат, за да получат информация от административен орган, макар че тази информация касае техни лични данни.

Примерът с административната процедурата за издаване на свидетелство за съдимост, който в редица случаи се изисква при постъпване на работа и за който гражданите следва да заплатят, е онагледяващ пример за процедура, която следва да бъде избегната при искане за получаване на информация, относно лични данни по какъвто и да било повод. 

Разбира се, освен интересите на работниците и служителите, не трябва да пропускаме и тези на работодателите. Ето защо е важно да не се допуска създаването на непосилна допълнителна административна тежест за работодателите, както и да се предвиди достатъчен преходен период след приемане на нормативните промени и създаването на електронния регистър, за да могат работодателите да изпълнят задълженията, възлагани им със закон.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Вредно ли е готвенето на газ?
19 хиляди от българите са без препитание, а нямат и 25 години – с...
Не сте яли такова агнешко за Гергьовден
Правото на пенсия според различните категории труд
Започва празната седмица
Голямото прибиране: Очаква се засилен трафик у нас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).