Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Трябва ли да ни глобят при липса на зимни гуми?
Автор: Екип Burgas24.bg 10:39 / 22.11.2022Коментари (0)413
©
Преди месец от МВР припомниха, че от 15 ноември до 1 март автомобилите трябва да са със зимни гуми. От своя страна, тогава Комисията за защита на потребителите /КЗП/ започна своята ежегодна кампания за надзор на пазара на автомобилни гуми, като ще бъдат извършени инспекции в търговски обекти в цялата страна, както и на онлайн търговци.

Съгласно Регламента етикетите на гумите трябва да предоставят класификация на характеристиките на гумите за съпротивление при движение, сцепление с влажна пътна настилка, както и два допълнителни параметъра за гумите, специално проектирани за използване в сурови условия при наличието на сняг и лед.

Като се зададе зимата, на собствениците на автомобили у нас се отправят разнопосочни сигнали, които будят объркване сред тях. Има ли закон за зимните гуми и задължителни ли са те между 15 ноември 2022 и 1 март 2023 г.? В търсене на истината от "Активни потребители" провериха нещата.

В действителност, въпреки многогодишните намерения, Закон за зимни гуми няма, но има разпоредби в Закона за движение по пътищата /ЗДП/. В края на 2016 година е прието изменение в ЗДП в член 139. Според него от 15 ноември до 1 март шофьорите са длъжни да карат с "гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми, чиято дълбочина на протектора е не по-малка или равна на 4 мм". Затова, коментират експерти, глоба при липса на зимни гуми не трябва да се налага. Глобата за шофиране с износени или повредени гуми е 50 лева.

Принудително-административната мярка "спиране от движение" не се прилага при протрит грайфер, тъй като това не е тежка техническа неизправност по смисъла на чл.101 от ЗДП. Автомобилът може да бъде изваден от движение само в случай на разкъсване на повърхността на гумата. Във всеки случай съветът на специалистите е зимните гуми да се използват независимо дали има сняг или не, когато температурите паднат под 7°C. Ако не знаете дали гумите ви имат достатъчно дълбоки канали, най-лесният начин да проверите е с монета от 1 лв. – ако външният ринг потъва в гумата, значи дълбочината е над 4 мм. Глобата, ако протекторът е по-плитък, е 50 лв., като се отнемат също шест контролни точки. 

Производителите пък съветват зимните гуми да са на възраст не повече от шест години. Със сигурност новата гума се държи по-добре от старата, но и тук има нужда от пояснение, защото нова гума от съмнителна марка може да е по-опасна от гума на няколко години от доказан производител. Но със или без специален закон, най-добре е всеки потребител да се сдобие с качествени зимни гуми. Причината е, че те ще увеличат сигурността ви на пътя. С летни гуми в студено време имате удължен спирачен път, защото те се втвърдяват и губят сцепление с настилката на пътя. Без зимни гуми дълбочина на грайфер дори и от 4 мм нагоре трудно ще ви осигури безопасно спиране. Но имате и друг риск. Редица застрахователи отказват да изплатят застраховка при инцидент през този сезон, ако са използвани всесезонни или летни гуми.

В много страни от ЕС мерките при зимни условия са много по-строги, а глобите – "солени“. Закон за зимни гуми има в Естония, Латвия, Швеция, Финландия и Словения. Действащ закон за зимни гуми в Германия, Австрия, Румъния, Хърватия, Чехия, Словакия, Люксембург и Норвегия няма, но ползването им е със задължителен характер при снеговалеж и поледица. В Сърбия и Турция има задължителна употреба на зимни гуми при зимни условия по пътищата. В южни страни като Италия, Испания и Франция зимни гуми задължително има само при наличие на специален знак и в планинските райони.

Съвети

Запознайте се с обстановката предварително. Ако ви предстои пътуване в близка европейска страна, е за препоръчване да следите актуалните препоръки.

Преценете целия маршрут. В Хърватска зимни гуми и оборудване задължително ще ви трябват от 15 ноември до 15 април - независимо от превозното средство. Зимното оборудване там е задължително, независимо от вида на моторното превозно средство, пътната обстановка и природните условия. Автомобили до 3,5 тона трябва да са оборудвани с 4 зимни гуми (M + S) или 4 летни, чиято дълбочина на грайфера е най-малко 4 мм, а в багажника трябва да има зимни вериги. При нарушение на изискванията можете да бъдете глобени с приблизително 106 евро. В Румъния сняг или лед са пътни условия, при които пълен комплект зимни гуми е задължителен, а гуми с шипове - разрешени. Маркировката трябва да е M+S или M&S, а дълбочината на грайфера на зимните гуми - минимум 1.6 mm на поне две трети от ширината на протектора. 

В Словения автомобилите и ремаркетата между 15 ноември и 15 март, както и в зимни условия въобще, трябва да са снабдени с необходимото зимно оборудване. Дълбочината на грайфера трябва да е минимум 3 мм. Колите до 3,5 т и ремаркетата трябва да са с пълен комплект зимни гуми, или с летни, ако със съответните големи вериги за сняг за движещите колела са еквивалентни на движещите колела. Маркировката е друго, на което да обърнете внимание - тя трябва да отговаря на "M + S", "M.S" или "M & S". За словенската пътна мрежа може да ползвате вериги за сняг при силен снеговалеж, когато гумите нямат сцепление с настилката. Но не забравяйте, че гуми с шипове не са разрешени за употреба.

Вземете мерки при проблеми с европейски автотърговец. Ако сте по пътя и се наложи да купите аксесоари за кола от магазин, независимо къде в рамките на ЕС, приложението ECC - Net Travel ще ви упъти в правата ви на потребители. Апликацията е безплатна, и след като вече веднъж е свалена на телефона, не изисква Интернет връзка и ще ви помогне да ги изразите на местния език. Ако сте поръчали и платили за зимни гуми от онлайн търговец в друга страна в ЕС, но не ви ги доставят или са в различен размер и не може да постигнете решение с търговеца, подайте жалба до ЕПЦ.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бум на коклюш в България
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: