Трябва ли съгласието на работодателя за сключване на граждански договор?

Автор: Харитина Агопян
Коментари (0)
17:22 / 13.02.2024
1427
Възможно е хората да сключват предимно граждански договори за втора работа и затова да не влизат в статистиката за трудов договор на второ работно място. Това мнение изрази в “Денят на Фокус" по Радио “Фокус" Татяна Хубенова, председател на Съюза на икономистите и част от Института за икономически изследвания на БАН.

“Икономическият смисъл да търсиш втора работа обяснявам със спомени за Балцерович, който като известен полски икономист започна шоковата терапия в Полша. В научните ни контакти тезата му беше - при вас преходът не е започнал, защото малко хора работят на втори и трети трудов договор", каза икономистът.

“Когато икономическата ситуация е несигурна, мотивацията за издръжката ни е най-важният фактор, за да потърсим втора, че и трета работа. Много работещи на допълнителен договор работят на граждански договор. Затова техните договори не се отчитат като втори трудови договори. Не е необходимо да се търси съгласието на работодателя за сключване на граждански договор", каза още Хубенова.

“Гъвкавата заетост е възможна и е част от икономическата свобода на индивида и зрелостта на обществото. Нашият счетоводител държеше гражданските договори да не бъдат месечни, а за конкретен изработен продукт. Тук законодателят не знам доколко проверява дали гражданските договори рутинно изместват вторият трудов договор", завърши събеседникът.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Андре Токев: Животът е едно уравнение и ние трябва да се забавляв...
Валентин Мундров: Да върнем доверието в машините, след това да въ...
Почернена майка и автоинструктор: 500 лева кеш и взимаш шофьорска...
НИМХ сложи край на жегите с прогнозата си за близките дни
Красимир Георгиев, АКАБ за новите промени: Целта е кандидат-шофьо...
Борисов: С нашия глас ще направим така, че ЕС да се управлява доб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).