Търговци на горива: Европа е най-застрашена от "системен" недостиг

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:47 / 22.03.2022
676
Глобалните пазари са изправени пред натиск на дизела, предупредиха водещи търговци, като Европа е най-застрашена от "системен“ недостиг, който може да доведе до нормиране на горивото, пише "Файненъл Таймс".

В резултат на сакциите срещу Русия могат да бъдат загубени до 3 милиона барела петрол и продукти от него на ден, според данните на ръководителите на една от най-големите къщи за търговия със суровини. 

"Нещото, за което всички се тревожат са доставките на дизел. Европа внася около половината от своя дизел от Русия и около половината от своя дизел от Близкия изток“, каза Ръсел Харди, ръководител на Vitol - най-големият независим търговец на петрол в света

"Този системен недостиг на дизел е налице.“ Този внос означава, че руските доставки представляват около 15 процента от потреблението на дизел в Европа. Той добавя, че рафинериите могат да увеличат производството си на дизелово гориво в отговор на по-високите цени за сметка на други продукти, получени от петрол, за да засилят доставките, но признава, че е възможно да се наложи нормиране.

Торбьорн Тьорнквист, съосновател и председател на Gunvor Group със седалище в Женева, повтаря опасенията на Ръсел Харди, и споделя, че европейските пазари на газ вече не функционират нормално, тъй като търговците са изправени пред огромни искания от банките за пари за покриване на позиции за хеджиране.

"Дизелът не е само европейски проблем, това е глобален проблем. Наистина е", казва Тьорнквист.

Виж коментарите (0)

Още по темата (507):
22.04.2024 Експерт с прогноза за цените на горивата
18.04.2024 Няколко трика, с които да намалим разхода на гориво
05.04.2024 Да очакваме ли по-високи цени през лятото в бензиностанциите?
29.03.2024 Притеснителни новини за цените на горивата
22.03.2024 Експерт: Има външни причини, които да доведат до ръст в цените на горивата
11.03.2024 Цената на бензина скочи
Още новини от Национални новини:
От кои вируси трябва да се пазим тази пролет
Един милион българи потеглят
Д-р Илиев: Спрете със струпването на хора край бебето
Студентски стол стана хит: Салата за 1,50 и основно за 3 лв.
Сериозен проблем по морето
Как да взимаме по-висока пенсия?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).