Търговците ще са задължени да правят това, ако ли не - глоби!

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:21 / 10.04.2023
3606
Търговците ще са задължени да поддържат наличност на продукти в магазините с надценка до 10%. Ако не го правят, са предвидени глоби. Това обяви министърът на икономиката Никола Стоянов в студиото на "Здравей, България" относно предложението от 17 групи продукти да има един артикул на трайно ниска цена. 

"Ако наличността от конкретния продукт свърши, например на яйца М, те ще могат да прехвърлят тази надценка върху следващия най-евтин продукт в категорията", поясни икономическият министър. 

Стоянов заяви, че това е антипазарна мярка, но увери, че с нея държавната намеса на пазара ще е минимална. В момента проектозаконът е в процес на обществено обсъждане, като по него работи и междуведомствена комисия.

"Първоначалният анализ показва, че няма да се засегне пазарът сериозно. Именно заради това са 17 продуктови групи по един артикул. Имайте предвид, че от групите като кашкавал, мляко, кисело мляко, сирене, в големите магазини има над 20 артикула. Това, че един от тях ще е с трайно ниска надценка и добра цена, няма да засегне бизнеса на търговците в сериозна степен. Ние искаме да гарантираме на хората, че ще има по един артикул от продуктова група, който те ще могат да си позволят", обясни министърът. И допълни, че надценките по магазините в момента са 70-80%.

Мярката ще се отнася само за големите хранителни вериги. Те ще са задължени да подават информация до държавата кой продукт са избрали да намалят. Намалените продукти ще имат еднакъв етикет.

Въпреки че надценката е една и съща, има вероятност крайните цени на щанда да са различни.

"Цената не е задължително да е една и съща. Просто надценката трябва да е в рамките на до 10%. Може в единият магазин да преценят, че могат да продават и на по-ниска надценка, в другия да е на тавана 10%. Това се отнася до логистика", твърди министърът.

Виж коментарите (0)

Още по темата (323):
08.05.2024 КНСБ: Някои стоки в България са нелогично скъпи
08.05.2024 Или българските производители ще свалят цените за вътрешния пазар, или ще започнат да губят конкурентоспособност
06.05.2024 Череши в България - до 25 лева, а в Лондон - 377 лева!
03.05.2024 Инфлацията у нас с процент над средната за Европа
03.05.2024 Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар
02.05.2024 Финансист: На повърхността изглежда много добра мярка, но само там
Още новини от Национални новини:
"Лукойл" внесе над 1 млн. барела петрол от Норвегия в рафинерията...
Здравният министър с актуална информация за коклюша в България, е...
КНСБ: Някои стоки в България са нелогично скъпи
Главчев с важна среща
Еколог: Мокрите кърпички са най-честият отпадък, който намираме з...
Започва инвентаризация в "Лукойл"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).