Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Туристи, останали без почивка през 2020 г., все още си чакат парите от туроператорите
Автор: Екип Burgas24.bg 16:34 / 01.06.2022Коментари (0)647
© БГНЕС
Български туроператори и туристически агенти все още дължат пари на своите клиенти във връзка с пропаднали екскурзии през 2020 г. при започването на световната пандемия от COVID-19. Това обяви за TravelNews Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ). Според нея повечето компании са върнали парите на потребителите, но има и такива, които не са успели да вземат държавни средства заради липсата на изрядни документи.

Те се съдят с Министерството на туризма. Туроператорите трябва да предоставят своите отчети по получените последни два транша от помощи от държавата съответно до края на юни и септември.

До момента Министерството на туризма е превело на туроператорите за възстановяване на суми за провалени ваканции общо 82,3 млн. лева. Министерството на туризма пусна 6 мерки за държавна помощ за покриване на неосъществени пътувания, на стойност близо 125 млн. лв. Изчисленията показват, че 2744 заявления на туроператорите и туристическите агенти са били одобрени по тези схеми. Има случаи, при които са кандидатствали по някои от допустимите мерки за финансова подкрепа, но поради несъответствие с критериите не са били одобрени за финансиране.

"Официално няма фалити на туроператори и туристически агенти, но има затворили фирми, които вече не оперират на пазара“, коментира Павлина Илиева. Основно става въпрос за туристически агенти, които са малки, а собствениците им са се насочили вече да работят в други сектори. Тя допълни, че застраховките за отговорност на туроператорите са станали прекалено скъпи. В момента сключването им е един от най-големите проблеми за бранша.

Същата ситуация в сектора очерта още Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

"Който се е възползвал от помощите на държавата за подкрепа на туроператорите, се е разплатил вече към клиентите си“, каза Горанова. Но все още има и някакви издадени ваучери от началото на пандемията, които се използват в момента или ще бъдат оползотворени през летния сезон, подчерта тя. Горанова допълни, че няма фалити на туроператори и агенти на пазара.

Възстановяването на бранша се случва много ударно и не е очаквано от компаниите. Те трябва да разполагат с повече оборотни средства в момента за организирането на пътувания и да инвестират в бъдещи резервации. "В интерес на истината не бяхме подготвени за толкова рязко увеличение в пътуванията, което се отразява на качеството на обслужването на клиентите“, коментира Димитрина Горанова. Бизнесът се сблъсква с липсата на кадри и оборотни средства. Горанова се надява държавата да обяви професиите в туризма за приоритетни и да мисли за създаването и подкрепата на кадри. "В противен случай излиза, че туризмът не е приоритетен сектор за държавата“, подчерта председателят на АБТТА. Според нея туроператорите не са били достатъчно подкрепени по мярката 60/40, като хотелиерите и ресторантьорите, за да задържат старите си кадри. Освен това програмата не е позволила подпомагането на работещите служители и за наемането на нови такива.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Бюджет 2024
Почина патриарх Неофит
Конфликт Израел-Газа
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: