Туристи, останали без почивка през 2020 г., все още си чакат парите от туроператорите

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:34 / 01.06.2022
661
Български туроператори и туристически агенти все още дължат пари на своите клиенти във връзка с пропаднали екскурзии през 2020 г. при започването на световната пандемия от COVID-19. Това обяви за TravelNews Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ). Според нея повечето компании са върнали парите на потребителите, но има и такива, които не са успели да вземат държавни средства заради липсата на изрядни документи.

Те се съдят с Министерството на туризма. Туроператорите трябва да предоставят своите отчети по получените последни два транша от помощи от държавата съответно до края на юни и септември.

До момента Министерството на туризма е превело на туроператорите за възстановяване на суми за провалени ваканции общо 82,3 млн. лева. Министерството на туризма пусна 6 мерки за държавна помощ за покриване на неосъществени пътувания, на стойност близо 125 млн. лв. Изчисленията показват, че 2744 заявления на туроператорите и туристическите агенти са били одобрени по тези схеми. Има случаи, при които са кандидатствали по някои от допустимите мерки за финансова подкрепа, но поради несъответствие с критериите не са били одобрени за финансиране.

"Официално няма фалити на туроператори и туристически агенти, но има затворили фирми, които вече не оперират на пазара“, коментира Павлина Илиева. Основно става въпрос за туристически агенти, които са малки, а собствениците им са се насочили вече да работят в други сектори. Тя допълни, че застраховките за отговорност на туроператорите са станали прекалено скъпи. В момента сключването им е един от най-големите проблеми за бранша.

Същата ситуация в сектора очерта още Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

"Който се е възползвал от помощите на държавата за подкрепа на туроператорите, се е разплатил вече към клиентите си“, каза Горанова. Но все още има и някакви издадени ваучери от началото на пандемията, които се използват в момента или ще бъдат оползотворени през летния сезон, подчерта тя. Горанова допълни, че няма фалити на туроператори и агенти на пазара.

Възстановяването на бранша се случва много ударно и не е очаквано от компаниите. Те трябва да разполагат с повече оборотни средства в момента за организирането на пътувания и да инвестират в бъдещи резервации. "В интерес на истината не бяхме подготвени за толкова рязко увеличение в пътуванията, което се отразява на качеството на обслужването на клиентите“, коментира Димитрина Горанова. Бизнесът се сблъсква с липсата на кадри и оборотни средства. Горанова се надява държавата да обяви професиите в туризма за приоритетни и да мисли за създаването и подкрепата на кадри. "В противен случай излиза, че туризмът не е приоритетен сектор за държавата“, подчерта председателят на АБТТА. Според нея туроператорите не са били достатъчно подкрепени по мярката 60/40, като хотелиерите и ресторантьорите, за да задържат старите си кадри. Освен това програмата не е позволила подпомагането на работещите служители и за наемането на нови такива.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Педиатър: Отложете погачата на бебето си
Скок в цените на горивата
Борисов: Алексей Петров беше бащата на сглобката
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).