Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Туроператори: Прогнозите за 11% ръст на летния туризъм са преувеличени
Автор: Екип Burgas24.bg 09:00 / 08.06.2017Коментари (3)1387
©
Резервациите за почивка по Черноморието през май и началото на юни бележат спад с около 20-30% на дневна база спрямо м.г. Това сочат данните на туроператорските компании за т.нар. "ласт минит" записвания (в последната минута) за последните дни.

"Това означава само едно - че прогнозите на Министерството на туризма за очакван "рекорден" ръст от 10 - 11% на туристите през предстоящия летен сезон са силно завишени", каза Венцислав Танчев, управител и собственик на дружеството "Сън турс". То представлява у нас германския туроператор "Алтурс" и полския "Рейнбоу".

В началото на април министърът на туризма Николина Ангелкова оповести данни, според които ведомството й очаква над 10% ръст на туристите през летния сезон.

Прогнозите бяха основани на резултатите от ранните записвания на големите европейски пазари.

Преди Ангелкова, в средата на февруари служебният министър Стела Балтова също съобщи данни от ранните записвания при големите германски туроператори, които сочеха ръст между 22 и 45%. Според разпространената тогава информация планираните полети на двете морски летища в Бургас и Варна също бяха повече от миналата година. Посоченото увеличение от Германия беше 6%, от Швеция - 15%, от Чехия - 31%, от Словакия - 21%, а от Полша и Финландия - 9%.

Така според Министерството на туризма бяха на лице всички предпоставки за "много успешен летен сезон".

Според Танчев обаче няма основание за подобен оптимизъм, след като през последната година в България не са пуснати в експлоатация нови, големи и привлекателни туристически бази, а записванията за крилата на сезона бележат отрицателна тенденция спрямо миналата година.

Другият факт, посочен от Танчев, е, че по време на големите туристически борси в Западна Европа ръстът на записвания за семейни почивки действително е бил около 30-40%. Той обаче постепенно се е стопил с изчерпването на местата в добрите хотелски бази по Черноморието.

"Всички данни за май и началото на юни показват, че тазгодишните записвания очертават най-слабия предсезон от 2004 г. насам, казва той. И това е логично, като се има предвид, че краткото лято е след най-сериозните проблеми на българския туризъм. В същото време през пролетта в Турция бяха открити няколко нови петзвездни хотела в най-луксозния сегмент, които нямаше как да останат незабелязани".

В началото на тази година се появи информация, че големите западноевропейски туроператори насърчават турски хотелиери да купуват бази в България, за да поемат туристите, които биха предпочели да избегнат южната ни съседка заради нестабилната ситуация там.

"Звучи като добра новина за повишаване на качеството на туризма в България, каза Танчев, но за съжаление в това няма нищо вярно. Кризата в Турция се отрази благоприятно преди всичко на Испания, Португалия и Гърция и едва на четвърто място на България. Да не забравяме, че от този сезон на пазара се завръщат и дестинации като Тунис и Египет".

По данни на български компании, работещи с големите туроператори в Европа, туристите им, които през миналата година са предпочели България пред съседните дестинации заради усложнената ситуация в Турция, са по-скоро разочаровани от качеството на услугите, които са получили. Оценката им се основава на сравнението с турските курорти "Анталия" и "Кемер".

На фона на тази информация туроператорите у нас са по-скоро скептични за близкото бъдеще. Според тях Испания ще продължи да привлича туристи заради политическата си и икономическа стабилност, но и заради дългия сезон, който предлага. В същото време отношенията между Турция и Русия продължават да се сближават, което неминуемо ще се отрази положително и на потока от туристи към курортите по брега на Егейско море.

Източник: в. "Дневник"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 08.06.2017 г.
0
 
 
Прогнозата е да се ритат много камериерки, отишли да ги унижават за 500лв. Може да има и случаи на изнасилвания на рецепционистки, но нека ги пазим в тайна, че да не изгоним туристите
0
 
 
"Не шумете много за шведа, който преби наша камериерка, защото ще изгубим скандинавците!" - каза другарят Рагин...
Aнонимен
на 08.06.2017 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: