Тъжната история на Васко, доказваща абсурдите в държавата ни

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
11:06 / 21.07.2018
2238
Роза е баба на две момченца - Дани на 6 и Васко на 3 години. По-малкото дете страда от тежка форма на бронхиална астма. Бабата отглежда и двете деца сама и за да си помогне финансово, след като си набавила необходимите документи, завела детето на ТЕЛК. Въпреки тежките пристъпи на задушаване, които Васко получава, но Комисията го върнали обратно.

Ако видите Роза, Дани и Васко на разходка в парка в Радомир, ще ви се сторят като всяка друга баба с внучета. Те обаче са различни. Децата наричат Роза "мамо". И си имат само нея. Когато майка им починала, Васко бил на 3 месеца, Дани - на 3 години. Баба им поела грижите за тях тогава. Взела ги от социалните. Децата били отнети заради баща им.

Защо ТЕЛК оставя хора с увреждания без доход?

"Не можех да си представя живота без децата. Особено като видях малкия, той беше много мъничък и се държеше за мен. Не ме пускаше, усмихваше ми се това мъничко бебче без зъбчета", разказва Роза Стоилкова.

"Когато го взех, той получаваше пристъпи, посиняваше целия, не можеше да диша и трябваше да му викаме Бърза помощ. Една от сестрите ми каза: "Защо си го взела? Няма смисъл да се мъчиш с това дете, то ще му остане това заболяване за цял живот", разказва бабата.

"Изключително сериозно заболяване - тежка форма на бронхиална астма", обяснява и д-р Миглена Любомирова, детски болести, МБАЛ – Радомир.

Според д-р Любомирва, която следи състоянието на Васко, Роза има сериозна нужда от финансова подкрепа. Внучетата си жената отглежда благодарение на детски надбавки и социални помощи - общо 400 лева на месец. От години е на трудовата борса, но почасова работа за нея няма. Търси такава, защото поради заболяването му, Васко не е желан в детската градина в града. За това, преди два месеца, детски алерголози в София издали необходимите документи за явяване пред ТЕЛК в Перник.

"Когато отидох, те ми казаха: "Не, трябва да мине пак на алерголог и трябва пак наново документи", разказва Роза.

"Не бих могла да кажа до каква степен е адекватно това, защо детето е малко и трябва да се приложи становище от детски алерголог. Нашият специалист в Перник не е детски специалист", обяснява д-р Любомирова. "Имаше всички необходими документи! Аз съм издала протокол за тази комисия".

Защо лекарската комисия върнала Васко, от ТЕЛК Перник отказаха коментар. Докато председателят им бил в болнични, не желаели да разговорят с нас. От Здравното министерство, потвърдиха, че ТЕЛК няма право да задължава пациента при кой специалист да се яви. Докато тече спорът обаче, срокът за явяване пред комисията изтекъл.

Източник: Нова тв

Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Баташката "Св. Неделя" - църквата на страданието
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).