Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Учени: Две чаши газирано на ден са достатъчни
Автор: Екип Burgas24.bg 12:04 / 19.11.2019Коментари (0)996
©
Две чаши дневно (или кенче и половина) газирани безалкохолни напитки удвояват риска от диабет, установяват учени. Резултатите са от проучване на шведския институт Каролинска, в което са участвали над 2800 възрастни. То сочи, че хората, които пият 400 мл на ден подсладени напитки, независимо дали със захар или друг подсладител, са 2,4 пъти по предразположени към диабет тип 2. Хората в тази група са по-предразположени и към диабет тип 1, в подразновидност, позната като "латентен автоимунен диабет при възрастните“.

От своя страна хората, които пият по един литър подсладени със захар или подсладител безалкохолни напитки всеки ден имат 10,5 пъти по-висок риск от диабет тип 2 и 3,5 пъти по-висок риск от латентен автоимунен диабет тип 1.  

Диабетът тип 2 започва, когато организмът не може ефективно да използва хормона инсулин и така се повишава нивото на кръвната захар, което води до състояние, известно като инсулинова резистентност. Диабетът тип 1 обикновено се среща при генетично податливи индивиди и представлява автоимунно заболяване, при което организмът атакува клетките на панкреаса и те спират да произвеждат инсулин. Изглежда, че пациентите с латентен диабет тип 1 споделят черти и на двата типа диабет, поради което и заболяването често се определя като диабет тип 1,5.

Учените са изненадани от факта, че безалкохолните напитки могат да спомогнат за развитието на автоимунен диабет, а също и от факта, че напитките с изкуствени подсладители увеличават риска от диабет, независимо, че не съдържат захар.

Причините за това, според д-р Йозефин Льофенборг, първият автор на изследването, са няколко:

"Едната е, че консумацията на диетични напитки може да стимулира апетита и да ни накара да увеличим приема на храна, особено сладки храни, водещи до наднормено тегло, което е рисков фактор за диабета.

Другата е, че изкуствените подсладители могат да окажат негативно влияние върху баланса на "добрите“ и "лошите“ видове микроби в червата, което може да доведе до непоносимост към глюкоза. Още една причина, която авторката не изключва, е възможността хората да са започнали да пият диетични напитки в опит да отслабнат, което означава, че изследваният ефект може да е следствие от приема на напитки със захар по-рано.

Във въпросниците на проучването са включени различни газирани и негазирани напитки. Т. нар. 100% плодов сок не е включен в изследването.

Льофенборг препоръчва да се ограничат подсладените безалкохолни напитки и напомня, че освен риск от диабет, те имат и други неблагоприятни последици за здравето – риск от наднормено тегло, проблеми със зъбите и други.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: