ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Учени: Гените ни карат да обичаме кафето | ||||||
| ||||||
Кафето има тонизиращо действие, а много хора харесват и вкуса му. Разбира се, има и такива, които не обичат кафе. Учени от Университета на Южна Австралия решиха да разберат дали това е свързано просто с вкусовите възприятия или тези, у които кафето предизвиква неприятно усещане като тахикардия или ускорено сърцебиене. Заедно с колегите си от Южноавстралийския институт по здравеопазване и медицински изследвания те анализирали данните на 390 435 участници на възраст между 39 и 75 годи от британска биобанка. Установили, че наистина хора с високо кръвно пият по-малко кафе, консумират безкофеиново кафе или изобщо избягват тази напитка. Учените сравнили информация за обичайната консумация на кафе с нивата на систоличното и диастоличното кръвно налягане и изходните нива на сърдечна честота при участниците в проучването и анализирали причинно-следствената връзка между факторите, използвайки Менделова рандомизация. За първи път били получени доказателства, че върху консумацията на кафе влияе заложеното на генетично ниво здравословно състояние на сърдечно-съдовата система, което се отразява в артериалното налягане и честотата на сърдечния ритъм. Това означава, че генетиката не само отговаря за апетита към кафето, но и регулира количеството на консумацията му, като защитава организма от прекомерни дози кофеин. Хората пият кафе по различни причини: за да се освежат, когато са изморени, защото има приятен вкус или защото е част от тяхното ежедневие, се казва в прессъобщението към проучването. "Но ние не осъзнаваме, че хората подсъзнателно самостоятелно регулират безопасните нива на кофеин в зависимост от това колко високо е тяхното кръвно налягане. Вероятно това е резултат от защитния генетичен механизъм“, смята проф. Елина Хипьонен – водещ автор на проучването. Учените подчертават, че по този начин количеството изпито кафе може да послужи като косвен индикатор за здравето на сърдечно-съдовата система. Това означава, че който пие много кафе, вероятно е по-устойчив на кофеин от генетична гледна точка, отколкото този, който пие по-малко. И обратното: човек, който не пие кафе или пие безкофеиново, е по-склонен към страничните ефекти, предизвиквани от кофеина и е по-податлив на високо кръвно налягане. Ако вашият организъм ви съветва да не пиете още една чаша кафе, за това вероятно си има причина. Слушайте тялото си – то знае повече за вашето здравословно състояние, отколкото си мислите, препоръчва проф. Хипьонен. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Инцидент на кръстовището на "Демокрация" с "Гурко"
10:07 / 18.04.2024
Не само на бургазлии им писна от гларусите! Призовават за кастрация!
09:25 / 17.04.2024
Това място в "Меден рудник" ще стане страхотно
09:54 / 17.04.2024
Очакват ни проливни дъждове в Бургаско! Издадоха предупреждение!
16:55 / 17.04.2024
Радост за учениците в Бургас! Кметът обяви 2 май за неучебен!
17:50 / 17.04.2024
Искат 2 май да бъде неучебен ден
13:13 / 17.04.2024
Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас
10:31 / 18.04.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета