Ученици алармират: Вандали посягат на Чудните скали край Варна

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:00 / 04.08.2019
848
Един от най-интересните скални феномени у нас - Чудните скали до язовир "Цонево", се руши. Вандалски прояви и набези на селскостопанските животни в района компрометират скалите. За това алармират група ученици от Варна - участници в проект, посветен на местния фолклор. Децата потърсиха гласност, за да накарат институциите да се задействат в опазването на Чудните скали.

"Не сме установили извършителите, уведомили сме компетентните органи да наложат административни наказания по екологичното законодателство. Предвидени са санкции от 500 до 10 000 лв., а собственикът на имота ще почисти появили се върху скалите рисунки", казаха за случая експерти от Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите във Варна.

Учениците от Хуманитарната гимназия пък обясниха, че не са видели извършителите, но са готови да направят всичко възможно, за да спрат такива деяния за в бъдеще. "Този проблем е актуален отпреди 2-3 години, а Чудните скали е символът на село Аспарухово и на това място извършваме проекта за научно-фолклорна експедиция. Обичаме го", споделят учениците.

"Започнали сме изграждането на видеонаблюдение на главния път, затваряне от двете страни на Чудните скали с бариери и ще съдействаме, с каквото можем", каза още кметът на село Аспарухово Мария Георгиева.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
НСО с позиция срещу Денков: Охраната не му била отнемана, имал ос...
Проучване: ГЕРБ-СДС с над 9% преднина пред ПП-ДБ, ДПС се нарежда ...
Главчев с важна среща, разговаря с представители на Националния с...
Наш блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Ето как да проверите номера на избирателната си секция и мястото ...
Прокуратурата с първи коментар за обвинената във фалшификации Лен...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).