Ученици изобретиха велогенератор за производство ток за собствени нужди

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:18 / 14.01.2023
630
Първото училище в България, което само ще произвежда ток за собствени нужди, се намира в Раковски. Професионалната гимназия "Петър Парчевич“ ще има ветрогенератор, монтиран на покрива. Сглобяването му е започнало в края на миналата година и се очаква да завърши до дни, тъй като вече са доставени всички части за него. А те са закупени със средства по проект, който училището е спечелил, съобщи NOVA.

Полученият от веторгенератора ток ще захранва не само отоплителните и охладителни уреди, но и компютърните системи в административния корпус на сградата.

Предварителните изчисления сочат, че така гимназията ще спестява от сметките си за ток около 15 хиляди лева годишно. Любопитен факт е, че калкулацията на бюджета е направена от ученици на гимназията. А за да съчетаят фитнеса с ученическата практика, десетокласниците са изработили велогенератор. Въртейки педалите на колелото, също ще произвеждат ток.

Следващото предизвикателство пред учениците е изграждането на фотоволтаична система, с която да се захранва почти 30-40% от консумираната енергия в гимназията.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Обмислят дали хотелите у нас да не започнат да предлагат българск...
Всеки втори се ослушва за по-добра работа – водещи са допълнителн...
Правителството отмени решението за създаване на частната детска б...
Утре е един от двата дни, в които можем да боядисаме яйцата
Единадесетокласник от Бургас с бронз от Балканската олимпиада по ...
Пускат за движение предсрочно участъка от АМ "Струма", затворен з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).