Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Училища за джебчии функционират нелегално у нас
Автор: Екип Burgas24.bg 12:54 / 14.05.2015Коментари (2)894
© "Монитор"
"Висши училища" за улични джебчийки функционират нелегално в Горна Оряховица и Севлиево. Учениците там се обучават как да бъркат незабелязано в дамските чанти и да задигат портмонета, мобилни телефони, бижута и други ценности. Тренировките по тези важни дисциплини се провежда от висококвалифицирани кадри в бранша, дългогодишни джебчийки, изкарвали прехраната си с кражби още по времето на социализма. Както във всяко висше училище, обучението завършва с изпит "на терен" в реални условия. Издържалите изпита получават правото да практикуват по улиците, а ако покажат добри умения и сръчни пръсти, след година-две вече може и да изкарват пари по улиците на Лондон, Париж или Рим. Онези, които се провалят пък ги очаква стабилен бой, след което обучението започва отначало.

Според източници на "Монитор" едни от най-добрите джебчийски школи били в циганското гето на горнооряховския кв. "Калтинец" и в Севлиево. Родителите, желаещи децата им да се обучават за улични крадли там, плащат такса като в истински частен ВУЗ, като цените достигали 4-цифрени суми.

Обучението се провеждало на закрито, зад високите каменни зидове стените на някоя от лъскавите къщи на ромските богаташи. Бъдещите крадли трябвало да успеят да измъкнат портмоне от дамска чанта, поставена на различна височина, без чантата да трепне. Друга от дисциплините за трениране на ловкостта им пък е вадене на портмоне от мъжко сако, закачено на височина над 1 метър. Крадлата трябвало да се приближи до сакото, да бръкне вътре и да измъкне парите без дрехата да помръдне. За всяко некачествено изпълнение, ученичките получавали солидна порция шамари. Освен възпитателен ефект плесниците трябвало да бъдат оттренирани от бъдещите крадли и за да не ги смущават по-късно когато започнат да ги получат от полицаите на улицата. Тренировките "на сухо" завършвали с изпит в реално време и обстановка. Джебчийките трябвало да покажат наученото вече не върху макети, а върху реални хора, които трябвало да станат техните бъдещи жертви. Крадлите от Горна Оряховица провеждали "изпитите" по улиците в центъра на съседно Велико Търново, а тези от Севлиево въобще не се притеснявали да действат и на свой терен. Тяхното любимо място за демонстриране на сръчността и уменията бил мостът на входа на града. За сръчността на малките крадли разказва търновецът Руслан, който от няколко години работи и живее в Севлиево.

"Прибирах се от работа и вървях по моста. Около мене се завъртяха някакви деца, бутнаха се в мене, засмяха се и се отдалечиха. Когато вече почти бях минал моста чух, че някой ме вика по име. Един възрастен циганин, мой познат, ми махаше с ръка. Като се върнах той протегна ръка напред и ме попита: "Това не е ли твое?" Замръзнах. В ръка той държеше портфейла ми, а в него беше заплатата, която бях взел същия ден. Попипах се по задния джоб на дънките, където трябваше да бъдат парите. Той беше празен. "Вземай го, ти си наш човек. Гледай тука през следващите 2-3 дни да вървиш с ръце в джобовете и да си отваряш очите на четири. Малките имат изпити", посъветва ме циганинът, засмя се и си тръгна. След това като поразпитах разбрах, че в града имало някакво семейство, което обучавало малки момичета за джебчийки", разказва Руслан.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: