Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Учител два пъти на съд за побой над ученици и порнографски материали
Автор: Екип Burgas24.bg 10:12 / 11.11.2016Коментари (0)1324
© 24 часа
36-годишният учител Фикри Хърлов иска 4200 лв. обезщетение от училището, в което преподавал, но е уволнен.
Учител от Доспат е биел и обиждал ученици от VI клас по време на час по математика и информатика.

Съдът в Смолян осъди 36-годишния Фикри Хърлов да плати на СУ "Димитър Благоев" 542 лв. за разноски по делото и счита, че е уволнен правомерно. 

Той обаче отрича да се е саморазправял физически с тях и оспорва уволнението си. По време на 6-и учебен час по математика Хърлов е нанесъл удар с ръка по главите и тила на 4 деца, отправял е и заплахи и обиди към учениците - "млъкни, ще ти бия един, да си чул", "млъкни, че ще ти подпаля врата", "вие сте много тъпи" и други, както и за използване мобилен телефон по време на час. 

След жалби на родители е проведена среща с класния ръководител и учениците. На следващия ден е свикана и родителска среща. А след като директорът Емил Хавальов снел обяснения от ученици и учители, издава заповед за дисциплинарно уволнение. Изхвърленият от работа учител завежда дело в съда и иска присъждане на обезщетение от 4200 лв. Районният съд в Девин и окръжният в Смолян, потвърждават уволнението с мотив, че е недопустимо преподавател да употребява изрази, с които уронва достойнството на учениците. 

"Това са слаби ученици, топят ме. Директорът ме махна заради племенницата си. За да осигури работно място за Анета Ашикова, реши да уволни мен. Той първо я пусна в неплатен отпуск, после беше в майчинство и по закон трябваше да назначи неин заместник. Не направи това и когато се върна на работа, за нея нямаше часове. След като ме уволниха, тя взе моите часове", твърди Хърлов. 

Според директора, който е на поста от 2001 г. и има 32 г. педагогически стаж, част от децата, които твърдят, че са бити, са добри ученици и едно от тях е дори с физически проблем. Племенницата му Ашикова е била в майчинство, което свършила и я назначил, понеже по средата на годината нямало как да търси учител по информатика. 

"Имаше устни оплаквания от родители, че Хърлов се е заигравал с момичета. Казах им да подадат писмен сигнал, но родителите се притесниха, че градът е малък и може да падне реномето на девойките", казва директорът.

Хърлов настоявал децата да покажат медицински свидетелства, че са били бити. "Как да има медицинско освидетелстване за шамари и удари в тила", пита Хавальов. 

За Хърлов тези, които го познават, казват, че е затворен, необщителен, особена личност. Не контактувал с колегите си. През годините като млад учител са му назначавани методисти, но не се разбирал с тях. Споменават, че е бил доста религиозен. В училище се затварял в класната стая да се моли. 

Когато директорът разбрал от ученици за това, предприел мерки и го принудил да ходи на джамия, тъй като училището е светско и е в разрез с правилата. Хърлов отрича да се е молил в класната стая. 

"На сутрешната молитва съм си вкъщи. На вечерната училището е заключено. Би трябвало да е на обедната молитва, но аз обикновено ходя в джамията по обяд", обяснява учителят. 

Носел се винаги с брада и редовно посещавал джамията. Хърлов дори искал директорът на училището да му осигури свободно време за петъчна молитва от 13,30 ч в джамията, но не е говорил на религиозни теми пред учениците. Сред най-големите му приятели е имамът Мехмед Захиров, който е сред имамите, обвинени за радикален ислям. 

Точно в деня на ареста на 13-те имами в дома на педагога Хърлов в с. Касък влизат служители на ДАНС, компютърен специалист, експерт и две поемни лица, които започват претърсване на къщата ъгъл по ъгъл. Разследващите си тръгват с ръкописни записки, компютър, външен харддиск, преносими дискове, флашки и др. вещи в негово присъствие.

 "Взеха компютъра и казаха, че ще го върнат след 2-3 дни, но не го върнаха. Принудих се да пиша на шефа на ДАНС, че не ми връщат компютъра без да са обявили, че ще има повдигане на обвинение", сърдит е Хърлов. Иззетите вещи му били върнати след малко повече от месец. В техническите средства агентите се натъкват на порнографско видео с деца. В началото на тази година му е повдигнато обвинение. Разпитани са колеги, бивши и настоящи ученици.

Всички сочат в показанията си, че не им е известно той да е показвал клипове със сексуални пози. Сред снетите показания двама негови ученици казват, че играел на електронна игра на компютъра, наречена бесеница. Казвал, че сам я направил. Вместо познатите условия на играта, при която се познават думи и се изгражда бесило, в играта при грешка излизала снимка на момичета. В показанията си те твърдят, че били на бивши ученички на Хърлов. Играел и на друга игра - фигури на мъж и жена, които трябвало да се напаснат в сексуална поза. При проведеното изследване е установено наличие на видеофайлове със сексуални сцени с лица, приличащи на непълнолетни. Имало и видеофайлове, които изобразяват открито сексуално поведение, изразяващо се в похотливо показване на половите органи, полово сношение, мастурбация, фелацио и др. 

Хърлов казва, че не знае как са се озовали на неговия компютър и за първи път ги е видял на 25 февруари 2016 г. при предявяване на обвинението. Съдът го оправдава и решението е окончателно. Според една от причините при изземването разследващите са нарушили разпоредбите на НПК и не е спазен редът. Изтъква се още, че след като и други лица са имали достъп до този компютър, то би било възможно порнографските файлове да са записани от тях. "Не можаха да докажат, че компютърът е мой, защото няма фактура. 

Агентите не го запечатаха, а и го върнаха късно, не знам откъде са се появили тези файлове", казва Хърлов. Той не е семеен и твърди, че живее с баща си на първия етаж. В деня на претърсването компютъра е бил на втория етаж, който е на чичо му. В селото обаче говорят, че чичо му живее от десетина години в Австрия. Хърлов опонира, че това не пречи, понеже през лятото си идвал в родното село. 

Хърлов е с отлична диплома за бакалавър от университета. Баща му Шабан е дългогодишен директор на основното училище в Касък. През 2011 г. той бе уволнен от поста, защото се обградил с роднини. Регионалният инспекторат установил, че половината от учителския състав в училището били в родствени връзки с Хърлов. 2 г. след това бе възстановен, а сега го пенсионират. Сестрата на Фикри - Фатие, също е учителка и преподава английски език. През 2009 г. тя се забърка в скандал с бити ученици.

Източник: 24 часа









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: