Ултиматум: Всички домашни прасета да влязат във фризера до утре!

Автор: Пламена Николова
Коментари (4)
11:02 / 31.07.2019
2043
Всички прасета, отглеждани в задните дворове на частните стопани във Варна и областта трябва до утре да бъдат изколени и прибрани по фризерите, научи Varna24.bg. Спешните мерки са по повод катастрофалните размери на вихрещата се Африканска чума по свинете у нас и засягат цялата страна

Заповед за незабавното разфасоване на домашните прасета е издадена на 29 юли от министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, а със своя заповед, позована на тази от МЗХ, областният управител на Варна Стоян Пасев е информирал всички кметове на общини да разпространят спешно ултиматума до частните стопани в областта. 

Новината съобщи за медията ни началникът на БАБХ във Варна д-р Златина Димова. Тя поясни, че от утре тръгват съвместни проверки на техни инспектори и полиция по частните дворове. Ако някъде бъде намерено живо прасе, то ще бъде евтаназирано и загробено на място, така че стопаните му ще се разминат с пържолите. Освен това на собствениците ще бъде съставен акт за административно нарушение, че не са спазили заповедта да изколят прасетата си в поставените срокове. 

"Определя се 20-километрова санитарна зона около всички 62 регистрирани свинекомплекси в страната, в които няма африканска чума по свинете (АЧС)“. Това обяви министър Десислава Танева на брифинг преди два дни след заседание на Централната епизоотична комисия. Тя уточни, че в тези зони не трябва да има лични стопанства и отглеждане на домашни свине без мерки за биосигурност.

Земеделският министър съобщи, че епизоотичната комисия е взела решение кланиците да бъдат под постоянно наблюдение от  ветеринарен лекар и военна полиция.  Целта е да не се допуска клане на нерегламентирани домашни свине, които не са от обекти със съответното ниво на биосигурност. Тя допълни, че у нас има 110 регистрирани кланици, от които 67 са за клане на свине.

Десислава Танева каза още, че от края на миналата седмица има издадена заповед на министъра на околната среда и водите, според която всички искания за площадки за загробване на животни да бъдат съгласувани в максимално кратък срок, за да няма забавяне. "Тази седмица всички задължени лица, трябва да определят площадки и в свинекомплексите, и в населените места“, обясни министър Танева.

Целият ресурс на държавата е мобилизиран за справяне с Африканската чума по свинете (АЧС). Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев, който е председател на Централната епизоотична комисия към Министерски съвет.  По думите му, проблемът с болестта не е проблем само на Министерство на земеделието, храните и горите и Българската агенция по безопасност на храните. "Нито една мярка, каквато и да е, не е ефективна без разбиране от страната на обществото“, категоричен бе той.

Министър Танева обясни, че към момента няма ваксина за АЧС, но фирма работи за създаването й.

Десислава Танева припомни, че стопаните на всички регистрирани евтаназирани животни ще бъдат обезщетени от държавата, съгласно действащата Наредба.  След това страната ни подлежи на рефинансиране на този разход от страна на Европейската комисия, който е в размер от 50% до 100%, а за България се очаква обезщетението да бъде 75%.

Виж коментарите (4)

Още по темата (11):
06.08.2020 БАБХ откри огнище на чума по свинете у нас
09.01.2020 Чумата влезе в най-големия свинекомплекс във Варненско, обявиха бедствено положение
09.08.2019 Стопани на прасета блокираха пътя Варна - Бургас, протестират и днес
18.07.2019 МЗХ разпространи видео за борба с Африканската чума по свинете
26.02.2019 Нов случай на Африканска чума в Добричко
14.02.2019 Зам.-министър: Изтървем ли проблема с чумата по свинете, ще плаче цяла
България
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).