Управител на фирма въртя измами, сега съжалява

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:26 / 01.08.2022
2103
Върховният касационен съд остави в сила решение на Апелативен съд – Бургас, с което е потвърдена присъдата на едноличен собственик на дружество с ограничена отговорност, признат за виновен в укриване на данъци в особено големи размери.

Подсъдимият Георги Л., в качеството си на управител, едноличен собственик на капитала и представляващ данъчно задължено лице "Алком Интернационал“ ЕООД гр. Бургас от 14.10.2006 г. до 31.03.2008 г. включително, при условията на продължавано престъпление и в условията на посредствено извършителство, посредством невиновно лице, упълномощен от него счетоводител, избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – общо в размер на 144 280,90 лв., представляващи ДДС по ЗДДС в размер на 66 535,60 лв. и корпоративен данък по ЗКПО в размер на 77 745,30 лв., дължими от дружеството.

За посоченият период подсъдимият не издал счетоводни документи - отчети за извършените продажби, с информация за получени плащания по облагаеми доставки, свързани с продажба на недвижими имоти и затаил истина в 9 месечни справки декларации по ЗДДС, както и в годишните данъчни декларации по ЗКПО за 2006 г. и 2007 г.

Това е сторил като не декларирал облагаеми сделки и получени от тях парични суми от строителство на сграда в гр. Бургас, не е издал фактури на купувачите по предварителните договори за покупко-продажба, не е декларирал авансови плащания и сключени окончателни нотариални актове, за което е бил задължен по ЗДДС, тъй като всички плащания са представлявали облагаема печалба за дружеството, защото обектът е бил на етап "груб строеж“ и сделките не са били освободени от данък.

На основание чл. 255 ал. 3 вр. ал. 1 т. 2 и т.3 вр. ал. 26 от НК вр. чл.54 от подсъдимият е осъден на три години "лишаване от свобода“, като наказанието е отложено за изпитателен срок от пет години.

Съдът е постановил конфискация на имущество на подсъдимия: товарен автомобил "Фолксваген Транспортер“; част от поземлен имот в м. Минерални бани с площ около 4 дка. – земеделска земя; поземлен имот в м. Росенец с площ 1552 кв. м. – земеделска земя.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Германско икономическо издание: Готова ли е България за еврото? "...
Стана ясна причината за тийнейджърското меле в Габрово
Празникът на розата тази година ще ни поднесе огромни изненади
Затварят част от магистрала "Тракия" за 2 седмици!
Младите българи в чужбина искат да се върнат обратно у нас
Никола Минчев: Тръгваме с амбиции за широко представителство


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).