Урсула фон дер Лайен с послание към всички българи

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (7)
21:13 / 15.09.2021
983
Ваксинирайте се, ваксините са сигурни и по този начин пазите не само себе си, но и другите. Това каза пред БНТ председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Днес в Страсбург тя произнесе своята годишна реч за състоянието на Съюза. Важните теми в нея бяха - пандемията, върховенството на закона, Афганистан и младите хора.

По-рано днес по време на втората си реч за състоянието на Европейския съюз председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен подчерта, че в най-голямата световна здравна криза от един век насам, най-дълбоката световна икономическа криза от десетилетия насам и най-сериозната глобална криза на всички времена. "Ние избрахме да се справим заедно. Като единна Европа. И можем да се гордеем с това", каза тя.

Лайен подчерта, че Европа е сред световните лидери по ниво на ваксинация, като същевременно споделя половината от производството си на ваксини с останалия свят, съобщи пресслужбата на ЕП.

"Сега приоритетът е да се ускори ваксинацията в световен мащаб, да се продължат усилията в Европа и да се подготвим добре за бъдещи пандемии", изтъкна Фон дер Лайер.

С поглед към бъдещето тя отбеляза, че "цифровите технологии са ключът към успеха или към провала" и обяви нов Европейски законодателен акт за чиповете, който обединява европейския капацитет за научни изследвания, за разработки и за изпитвания на световно равнище в областта на полупроводниците и координира инвестициите на ЕС и националните инвестиции. По отношение на изменението на климата фон дер Лайен ясно заяви, че "тъй като то е предизвикано от човека, можем да променим нещо".

Тя изтъкна, че със Зеления пакт ЕС е първата голяма икономика, която представя цялостно законодателство в тази област, и обеща да подкрепи развиващите се страни като удвои външното финансиране за биоразнообразието, като обеща допълнителни 4 млрд. евро за финансиране на борбата с изменението на климата до 2027 г. в подкрепа на техния екологичен преход.

Говорейки за външната политика и политиката на сигурност, тя призова за европейска политика за киберотбрана и нов европейски законодателен акт за киберустойчивост и обяви провеждането на среща на високо равнище по въпросите на европейската отбрана по време на Френското председателство на Съвета на ЕС.

Виж коментарите (7)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Баташката "Св. Неделя" - църквата на страданието
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).