Условна присъда за подкупен надзирател от бургаския затвор

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
14:23 / 01.12.2017
2361
Въззивен състав на Апелативен съд - Бургас потвърди присъда на ОС - Бургас, с която на надзирателя Валентин В. е наложеното условно наказание за подкуп.

На 31.12.2012 г. Валентин В. в качеството си на длъжностно лице - надзирател І-ва степен в Затвора-Бургас, приел от Стойко З. от гр.Бургас дар - парична сума в размер на 200.00 лв., който не му се следва, защото е нарушил службата си, като приел и съхранявал вещи - две бутилки с вместимост 0,5 литра всяка с алкохол и мобилен телефон "Алкател", заедно с батерия и зарядно устройство, за да ги внесе в Затвора-Бургас и да ги предаде на лишения от свобода Иван С.

Подсъдимият е осъден на лишаване от свобода за срок от една година и шест месеца и глоба в размер на 1500 лева. Съдът е отложил изпълнението на наложеното наказание за срок от три години. Валентин В.е лишен от правото да заема длъжност като държавен служител в ГДИН и МВР за срок от три години.
Въззивната инстанция споделя напълно становището на първата, според което безспорно и убедително е доказано, че Валентин В е автор на престъплението. В случая е налице най-често срещаната форма на изпълнителното деяние на пасивния подкуп - приемането на облагата. Самият подсъдим не признава получаването на вещите и паричната сума, както и връзката им с извършената от него дейност по служба.

Становището на втората инстанция е, че Валентин В. е съзнавал общественоопасния характер на деянието, предвиждал е и е искал настъпването на противоправните последици.

Всички данни по делото несъмнено сочат, че 42-годишният мъж, с трудов стаж като надзирател около 15 години, ясно е съзнавал, че върши нещо недопустимо и непозволено от закона, приемайки материалната облага, за нарушаване на службата си, се казва в решението на АС - Бургас
Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване и протест пред ВКС в 14-дневен срок от съобщаването на страните.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).