Успокояващо! Цената на водата ще се покачва плавно

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
13:25 / 18.09.2017
1314
Цената на водата ще се покачва плавно, няма да има драстично повишаване. Това заяви регионалният министър Николай Нанков по време на откриването на международна конференция за опазване на водите в България.

Дупката във финансирането на ВиК инфраструктурата е 9 млрд. лв., обяви Нанков пред журналисти. "При 12 млрд. лв. необходими за инвестиции във ВиК инфраструктурата, в момента има 2,2 млрд. от европейските фондове и още 1 млрд. средства на ВиК оператори или заемни средства", коментира Нанков. По думите му 70% от средствата липсват за подмяна на инфраструктура, изграждана преди 50 г.

В момента се изработва дългосрочна стратегия за финансиране на водния сектор заедно със Световната банка и ще се избере модел, който е най-подходящ за нашите условия. Догодина с европейски средства предстои стартиране на инвестиция от близо 1,5 млрд. лв. в рехабилитация и изграждане на инфраструктура.

В пет административни области Габрово, Плевен, Велико Търново, Софийска област и Хасково, пък предстои да бъдат извършени прединвестиционни проучвания, за да покажат какви са нуждите и да се използват ефективно средствата, без дублиране на мощности. Парите идват от спестени средства по оперативната програма "Околна среда".

Дължината на ВиК мрежата в страната е 90 хил.км, това са 233 магистрали "Тракия" и поддръжката на тази мрежа не е по-малко отговорно, отколкото на пътищата, подчерта Нанков.

В някои от общините положението е настина трагично с 90% загуби и 60% средно за страната. Това води до необходимост от инвестиции чрез повишаване на цените, коментира още Нанков и даде за пример Монтана. Там цената се повишава драстично заради приет бизнес план на ВиК оператора за бъдещи инвестиции, но КЕВР е намалило повишаването.

Нанков коментира и темата за уволнените служители в подопечното му министерство. Повече от десет са уволнените служители, някои от тях са освободени, на други е прекратено служебното правоотношение по взаимно съгласие.

Има и случаи, докладвани на компетентните органи със съмнения в практики, които не подхождат на държавни служители, уточни Николай Нанков. По думите му голяма част от освободените са назначени по време на служебния кабинет, но това не е реваншизъм или чистка, допълни министърът.

Източник: Монитор


Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Баташката "Св. Неделя" - църквата на страданието
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).