Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Установиха вменяема ли е внучката убийца на актрисата Виолета Донева?
Автор: Екип Burgas24.bg 14:55 / 12.05.2023Коментари (0)648
©
Внучката на известната актриса Виолета Донева - Ивет Стайкова, обвинена за жестокото убийство на баба си, е вменяема и може да носи наказателна отговорност. Това показва петорната психиатрична оценка на момичето, а независимите вещи лица смятат, че няма никакви психически отклонения, каквито подозрения имаше до този момент, заяви говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

Разследването е на финалната права. Остава само да бъде довършена повторната експертиза на трупа на актрисата, за да се установи дали е убита по особено мъчителен начин.

До налагането на петорната психиатрична оценка на Ивет се стига, след като поведението й показва само и единствено неадекватност. Пред магистратите в Софийския градски съд в средата на ноември миналата година погнатата за убийството на баба си внучка се подсмихваше, държеше се като невъзпитано дете. Даже се обръщаше към съдията, кикотеше се на съдебната охрана и говореше несвързани неща.

Приятели на Ивет също твърдят, че психическото й състояние не е наред, тъй като по едно време смятала, че Сатаната я преследва. Красивата девойка често не помни какво говори, а след това се обвинява и започва да посяга на себе си и да се извинява, разказват нейни приятели, пожелали да останат анонимни. Дали поведението й е просто детски цирк, защото Ивет е все пак само на 18 години, дали е заради злоупотребяване с дрога, или е хитър план, за да избегне наказателна отговорност, най-вероятно няма да разберем.

Едно е ясно. Поведението й и осигури двуседмичен престой в психото в Ловеч. В клиниката обвиняемата бе подложена на редовни срещи с психиатри и различни специалисти, на чиито плещи лежеше оценката на психичното й здраве. Най-важното в случая беше да се изясни състоянието на Ивет минути преди убийството и дали е съзнавала какво извършва. Експертите стигат до извода, че напълно е съзнавала какво извършва и какви ще бъдат последствията от деянието й.

79-годишната актриса бе открита мъртва в дома си в столичния квартал "Изток" на 22 октомври миналата година. Сигналът до тел. 112 е подаден от нейни съседи, които забелязват, че от няколко дни Виолета не е излизала от вкъщи. За да влязат в апартамента, полицаите разбиват вратата и попадат на безжизненото тяло на актрисата. По трупа на Донева криминалистите веднага забелязват видимите следи от насилие.

Не след дълго Ивет Стайкова е привлечена като обвиняема за това, че умишлено е умъртвила Виолета Донева, като многократно я наръгала с нож по главата, шията и гръдния кош. Това довело до остра кръвозагуба, в резултат на което настъпила смъртта й.

Засега има две версии, по които работят разследващите. Едната гласи, че до фаталния инцидент се стига, след като Виолета отказва да даде за пореден път пари на внучката си за наркотици. Помежду им избухва скандал, който завършва с брутално убийство. Проверява се и друга версия - че внучката искала да се премести да живее в бабиния апартамент, но актрисата не искала, тъй като се притеснявала, че роднините й ще я изпратят в старчески дом.

След като стане готова и финалната експертиза на трупа на Донева, Софийската градска прокуратура ще внесе обвинителния акт в съда. Тогава ще стане ясно и по какъв начин ще бъде формулирано обвинението, защото има вероятност да обвинят Ивет в убийство в особено жесток и мъчителен за жертвата начин. Това означава, че 18-годишната девойка я заплашва дори и доживотен затвор.

Говорителят на градската прокуратура Десислава Петрова каза пред "България Днес", че наблюдаващият прокурор прави всичко възможно, за да вървят нещата по-бързо, за да може скоро да стартира процесът и съответно да приключи по-бързо.

Кариера

Донева завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1966 г. със специалност актьорско майсторство и телевизионна журналистика в СУ "Климент Охридски". Работи във Военния театър от 1967 до 1993, после се премества в общински театър "Възраждане" където е до 2006 г. Играе и на сцената на "Театър 199". През 2008 година става директор на театър "Възраждане" и така до 2010 г.

Член е на Съюза на българските филмови дейци от 1973 г. През 80-те и 90-те години на ХХ век Донева участва във филми и в дублажи на ленти и сериали за Канал 1 и "Мулти Видео Център". Превежда пиесите "Жената от морето" на Хенрик Ибсен, "Любовни писма" на Албърт Гърни, "Някой зад вратата" на Едвард Радзински.



Още по темата: общо новини по темата: 19
11.12.2023 »
06.12.2023 »
13.11.2023 »
07.11.2023 »
07.11.2023 »
07.11.2023 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: